Milka Tadić Mijović, Vanja Ćalović Marković i Sergej Sekulović / - FOTO: TV VIJESTI
08/09/2024 u 21:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Povratak DPS-a na vlast u Podgorici bio bi politički zemljotres koji bi pokrenuo i druge procese u zemlji

Povratak Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast u Podgorici bio bi politički zemljotres koji bi pokrenuo i neke druge procese u zemlji.

Ocijenili su gosti emisije "Nedjelja u retrovizoru" na Televiziji Vijesti.

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović kazala je da će na izborima u Podgorici učestvovati puno listi i da se teško snaći i da su birači počeli da reaguju na ono što su uradile političke elite u prethodnom periodu.

- Mislim da su izbori neizvjesni za sve aktere i da će pokazati snagu određenih partija i saveza. Dosadašnji lokalni izbori su pokazali da određeni savezi i partije koji su bili izuzetno jaki su prilično pali ako pogledamo Budvu, Andrijevicu. Vidjeli smo da je Pokret Evropa sad (PES) jako uzdrman, vidjećemo šta će se desiti - rekla je Tadić Mijović.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković je istakla da će najzanimljivije biti ko će se sa kime dogovoriti koaliciju nakon izbora.

- Svakako je veliko pitanje kako će proći PES, odnosno koalicija između PES-a i Demokrata jer bi eventualno njihov loš rezultat na izborima doveo do jačanja zahtjeva da se organizuju vanredni parlamentarni izbori. Biće zanimljivo vidjeti kako će se formirati vlast pogotovo kada je u pitanju relacija koalicije koju predvodi Jakov Milatović i koalicije PES i Demokrate. Na političkoj sceni svjedočili toliko često mnogim nezamislivim koalicijma da mislim kada je u pitanju Podgorica da će se neko rješenje naći, odnosno da će se dogovoriti PES-Demokrate i lista Jakova Milatovića. Mislim da je to realno - ocijenila je Ćalović Marković.

Utvrđen redosled na glasačkom listiću na lokalnim izborima u Podgorici: Prvo mjesto listi Duška Markovića

Ćalović Marković je istakla da svi političari koji kritiju program Evropa sad 2 su spremni da ga glasaju i da nemaju namjeru da ga ukinu ako dođu na vlast.

Politički analitičar Sergej Sekulović smatra da su u susret lokalnim izborima u Podgorici "sve moguće kombinacije na stolu".

- Jedan scenario je da partije koju čine aktuelnu Vladu imaju većinu što bi ojačalo Vladu i imali bi stabilnost. Scenario drugi je da im neko treba za vlast, sad pretpostavljamo da to može biti Milatović, međutim i neki drugi akteri plediraju... Taj scenario ostaje otvoren i posljedica bi bila da Vlada bude slabija politički, ali i dalje dovoljno jaka, jer bi Milatović i struktura koja ga podržava prirodno morala da otupi jedan dio oštice kada bi koalirali sa njima. Treći scenario je da se pravi vlast bez partija koje nisu u Vladi, sa DPS-om. Taj scenario je po meni najmanje realan, ali ga ne bih isključio - smatra Sekulović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 01:56