Права ЦГ
26/07/2021 u 10:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Права ЦГ" : Продужити рокове за окончање студија

Треба имати у виду да студенти на магистарским студијама имају посебан проблем да пронађу ментора за свој магистарски рад, јер један професор може да буде ментор само ограниченом броју кандидата

Права Црна Гора поднијела је Скупштини Црне Горе Предлог закона о измјенама Закона о високом образовању, на иницијативу и молбу великог броја студената који су нам се ових дана обратили. 

У измјени закона Права Црна Гора је тражила да се рокови за завршетак студија за студенте претходних генерација који су уписали основне, специјалистичке, магистарске и докторске студије, по старом закону продуже до краја студијске 2022/2023 године.

-Права Црна Гора је уважила захтјеве студената с обзиром на чињеницу да рок за завршетак студија за студенте претходних генерација, који су уписали студије по старом закону истиче завршетком студијске 2020/2021. године и да ће многи студенти изгубити статус студента, ако се овај рок не продужи. Сматрамо да захтјеву студената старијих генерација за продужење рока за завршетак студија треба изаћи у у сусрет, јер је то у интересу студената и у јавном интересу-наводе у саопштењу.

Један од захтјева студената који су уписали основне студије прије измјена Закона о високом образовању 2017. године које су подразумијевале промјену модела студија, је да им се омогући упис на специјалистичке студије по старом моделу који је подразумијевао једногодишње специјалистичке студије.

-Сматрамо да треба изаћи у сусрет овом захтјеву студената, јер један број студената жели да заврши студије по моделу по којем су их започели, а не жели да настави студирање на магистарским студијама. Студентима магистарских студија велики проблем преставља рок да заврше своје магистарске радове до краја студијске 2020/2021. године, који је наведен у члану 122ф Закона о високом образовању. Ово је проблем за студенте магистарских студија који не успију да заврше свој магистарски рад до краја студијске 2020/2021. године, јер ће након истека тога рока морати да плаћају додатне трошкове за одбрану магистарског рада, иако су већ платили сва дуговања према Универзитету-наводе они.

Додају да треба имати у виду да студенти на магистарским студијама имају посебан проблем да пронађу ментора за свој магистарски рад, јер један професор може да буде ментор само ограниченом броју кандидата.

-То отежава студентима магистарских студија да заврше своје магистарске радове, што утиче да многи студенти годинама не могу да заврше свој магистарски рад. Зато треба омогућити студентима продужење рока за завршетак магистарског рада до краја студијске 2022/2023. године, без обавезе да сносе додатне трошкове.У супротном ће многи студенти изгубити статус студента или ће морати поново да плаћају трошкове студирања, што је у овој кризној ситуацији велики проблем за студенте. Права Црна Гора је уважавајући чињеницу да је студијска 2020/2021. година при крају и да има мало времена до почетка нове студијске године предложила Скупштини Црне Горе да се предложене измјене закона усвоје по хитном поступку-наводи у саопштењу  Права Црна Гора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:06