Кривокапић у посјети ТЕ Пљевља / - фото: ГОВ.МЕ
11/08/2021 u 16:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премиjер Кривокапић посjетио Термоелектрану Пљевља

Из ЕПЦГ су саопштили да ће се овим проjектом коначно риjешити проблем загађења Пљеваља и ТЕ довести у ранг с наjсавремениjим термоелектранама када jе у питању примjена еколошких мjера

Предсjедник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, министар финансиjа и социjалног старања Милоjко Спаjић и министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић, посjетили су jуче сjедиште Термоелектране Пљевља, гдjе су разговарали са челним људима ЕПЦГ, коjе jе предводио извршни директор Никола Ровчанин, наводи се у саопштењу Кабинета предсједника Владе.

Кривокапић је упознао руководство Термоелектране са европским трендовима у области енергетике коjи су сасвим транспарентни и поуздани и у односу на коjе Црна Гора, коjа jе отворено кренула са имплементациjом европских норми и вриjедности, мора да реагуjе партнерски и одговорно.

– За све што jесте унапређење затеченога, jа као предсjедник Владе jесам, али сам такође и за опрез и за домаћински однос, за прорачун и визиjу, за поуздану техно-економску анализу – колико би заиста еколошка реконструкциjа Термоелектране могла да кошта и шта и колико се том реконструкциjом добиjа, а шта се губи и за коjи период. Да се види коjа jе дара, а коjа мjера. Наравно, лицитирања око циjене улагања у реконструкциjу не смиjе бити. Црна Гора више нема права да бескраjним анексима „рjешава“ проблеме лоших преговора или jош горих планова – рекао jе премиjер Кривокапић.

Предсjедник Владе упозорио jе присутне на врло референтну чињеницу да се Црна Гора стратешки, преговрачки везала за 2024/2025. као године у коjима треба да оконча своj пут ка ЕУ, те да већ сада, оно што ЕУ прокламуjе као своjе циљеве, мора бити врло озбиљно схваћено и прихваћено и од стране држава приступница.

Говорећи о перспективама у области енергетике у Црноj Гори, премиjер jе поменуо као врло реалне и могуће проjекте везане за Jадранско-jонски гасовод у залеђу Бара, те истраживање гаса у црногорском диjелу Jадрана.  

Саговорници су се усагласили да ОИЕ немаjу алтернативу и да jе задатак како Владе тако и ЕПЦГ да се енергетски сектор развиjа у правцу изградње нових “зелених” извора електричне енергиjе – у складу с правилима Енергетске заjеднице коjа jе предводник “зелене политике” у име ЕУ.

Представници ЕПЦГ су информисали представнике Владе о значаjу проjекта еколошке реконструкциjе ТЕ као и о статусу самог проjекта. Обзиром да ТЕ  ”Пљевља” представља врло значаjан елемент сигурности и стабилности рада црногорског електро-енергетског система, треба да настави са радом све док се не обезбиjеде замjенски капацитети у предстоjећем периоду.

Из ЕПЦГ су саопштили да ће се овим проjектом коначно риjешити проблем загађења Пљеваља (проjекат топлификациjе града) и ТЕ довести у ранг с наjсавремениjим термоелектранама када jе у питању примjена еколошких мjера за овакве типове построjења. Како су казали, еколошка реконструкциjа блока ће створити предуслове за успjешну енергетску транзициjу (планирање и изградња замjенских енергетских  капацитета), као  и могућност рада ТЕ за период од наредних 10-15 година. Проjектом еколошке реконструкциjе, такође, ствараjу се предуслови да ЕПЦГ изврши значаjне инвестициjе у ОИЕ и тиме успjешно прође кроз процес енергетске транзициjе.

На састанку jе разговарано и о другим потенциjалима и проjектима, коjи би могли да отворе нова радна мjеста (цементара, мХЕ Отиловићи и хидроенергетски потенциjал Ћехотине низводно и др).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:27