/ - Скупштина ЦГ
14/06/2021 u 10:28 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијер ризикује нове изборе по старим правилима

Избори са несређеним бирачким списковима и са старим изборним законодавством сигурно нису наjбоља опциjа, али одговорност за стање са списковима jе одговорност Владе. До сад ништа ниjе урађено по том питању, казала је Маја Вукићевић, посланик ДНП-а

Уколико не дође до договора између партија унутар владајуће већине, а онда и договора између већине и Владе, односно парламента и Владе, нови избори биће извјесни. Ипак, сви чиниоци три коалиције на власти сматрају да избори треба да буду последња опција, с обзиром да изборно законодавство није измијењено, нити су прочишћени бирачки спискови, што је била одговорност Владе. Сматрају да је дијалог нужан јер је јасно да би се без претходног договора са премијером у изборну трку ушло под истим условима као и ранијих година, иако су представници некадашње опозиције а садашње власти обећали грађанима да се више ниједан изборни процес неће одиграти по правилима које је одредила Демократска партија социјалиста (ДПС).

”Нови избори би представљали и непоштовање воље грађана

Да избори са несређеним бирачким списковима и са старим изборним законодавством сигурно нису наjбоља опциjа сматра и Маја Вукићевић, посланик и потпредсједник Демократске народне партије. Она вјерује да ће се дијалогом ријешити криза и поручује да је Демократски фронт отворен за диjалог са Владом како би се проблеми коjи евидентно постоjе што приjе риjешили.

– Чињеница jе да тренутно имамо кризу власти због недостатка комуникациjе на релациjи Влада–Скупштина и да већи дио парламентарне већине ниjе задовољан радом Владе и односом приjе свега премиjера према посланицима коjи су њему и његовим министрима дали прилику да буду извршна власт. Много jе неиспуњених обећања. Усудила бих се рећи да jе премиjер заборавио на многа обећања коjа jе дао грађанима у кампањи и да jе у досадашњем мандату урадио скоро све супротно од онога што jе обећавао. Нови избори се помињу као краjња опциjа, уколико се ова криза не разриjеши. Искрено се надам да ће доћи до диjалога. ДФ jе отворен за диjалог са Владом како би се проблеми коjи евидентно постоjе што приjе риjешили. Избори са несређеним бирачким списковима и са старим изборним законодавством сигурно нису наjбоља опциjа, али одговорност за стање са списковима jе одговорност Владе. До сада ништа ниjе урађено по том питању – казала је Вукићевић.

Она се нада да ће доћи до диjалога како би се ова ситуациjа у коjоj се налазимо, како сматра, заслугом премиjера и потезима коjе jе вукао без договора са парламентарном већином, наводећи као примјере предлог за разрjешење министра правде Владимира Лепосавића и непотписивање Темељног уговора, што приjе риjешила.

Вујовић: Прича о новим ванредним парламентарним изборима неутемељена и нереална

Чињеница је да jе власт смиjењена након 30 година, као и да сама транзициjа власти, али и све што нам слиjеди представља изазов, али парламентарна већина и извршна власт одражаваjу вољу грађана, коjа jе неупитна, и самим тим нема потребе за новим изборима, сматра Тамара Вујовић, посланик Демократске Црне Горе. По њеном мишљењу, нови избори би на неки начин представљали и непоштовање воље грађана.

– Наша обавеза jе да прихватимо одговорност коjу смо преузели и да у складу са потребама грађана радимо наjбоље што можемо како бисмо доказали да ниjесмо злоупотриjебили и обезвриjедили њихов глас. Такође, изборне реформе би се морале реализовати приjе расписивања избора, и у том смислу то потврђуjе договор са колегиjума предсjедника Скупштине да се рок за завршетак рада Одбору за реформу изборног законодавства помјери за 31. децембар. Jедна од радних група у оквиру тог одбора бави се и питањем бирачког списка, а како опозициjа не учествуjе у раду одбора, то представља своjеврсну опструкциjу, али радне групе настављаjу да раде своj посао. Све ово указуjе да jе прича о новим ванредним парламентарним изборима неутемељена и нереална са више аспеката– казала је Вујовић.

Она рјешење види у континуираном диjалогу о свим приоритетним темама.

– Морамо увиjек имати на уму да служимо грађанима, да су грађани приоритет и да ће нам, на концу, они опет бити судиjа. Зато тензиjе и монологе морамо претворити у садржаjан и квалитетан диjалог, коjи jе већ наjављен од стране предсjедника Скупштине, а суjету и ускостраначке интересе треба коначно подредити потребама друштва – поручила је Вујовић.

Потпредсједник Социјалдемократске партије (СДП) Бојан Зековић истиче да су све области живота, услед понашања власти коjа не брине за проблеме грађана, паралисане, па тако и изборни систем. Како је казао за "Дан", судство jе у в.д. стању, као и Државно тужилаштво, нема већине за избор чланова Судског савjета, нити судиjа Уставног суда, а нема чак ни разговора, а камоли договора са опозициjом око реформе изборног законодавства.

– Мислим да ће владаjућа већина морати убрзо да увиди посљедице аутистичне политике и да Влада и Скупштина не постоjе да би им неко био предсjедник, већ да би у оквиру своjих надлежности рjешавали проблеме грађана. Подсjећам да смо више пута позивали предсjедника Скупштине да покрене неопходни диjалог са опозициjом, предсjедник СДП-а му се два пута обраћао у писаној форми тим поводом, исказуjући спремност СДП-а да допринесе превазилажењу кризе, али са те стране нема видљивих знакова жеље за диjалогом. Упркос њиховоj тврдоглавости и неразумиjевању посљедица коjе грађани трпе због таквог понашања, вjеруjем да ће их будући догађаjи присилити на промjену понашања и да ће увидjети да игнорисање Уставних и законских обавеза не води нигдје – навео је Зековић.

И лидер Грађанског покрета УРА и потпредсједник Владе Дритан Абазовић недавно је казао да је неодговорно у овом тренутку причати о новим изборима с обзиром да немамо измијењено изборно законодавство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:25