Prioritet praćenje izbornih kampanja za lokalne izbore / - SRDJAN BOLJEVIC
28/08/2024 u 16:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Prioritet praćenje izbornih kampanja za lokalne izbore

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) oformila je tim za nadzor i kontrolu lokalnih izbora u Podgorici, Kotoru, Gusinju i Budvi, i praćenje izbornih kampanja odredila je kao prioritetnu aktivnost, saopšteno je iz ASK-a.

Iz ASK-a su rekli da su revidirani i unaprijeđeni planovi kontrole i nadzora koji su donešeni u prethodnom periodu, kao i metodologije po kojima se sprovodi kontrola.

- Poseban akcenat biće stavljen na kontrolu aktivnosti, prikupljenih i utrošenih sredstava političkih subjekata - kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su podsjetili da su, odlukom predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića od 10. jula, raspisani izbori za odbornike u skupštinama opština Gusinje za 15. septembar i Kotor za 29. septembar.

Kako su naveli, odlukom od 27. jula raspisani su izbori za odbornike u Skupštini Glavnog grada za 29. septembar, dok su odlukom od 17. avgusta raspisani izbori u Budvi za 17. novembar.

Iz Agencije su kazali da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje obaveze, ograničenja i zabrane za organe vlasti, političke subjekte, subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja i ASK u toku kampanje.

Oni su podsjetili organe vlasti da od dana raspisivanja izbora teku rokovi da objavljuju i dostavljaju ASK-u izvještaje sa računa koje imaju u svom posjedu, izvode iz državnog trezora i analitičke kartice o potrošnji budžetske rezerve, podatke o raspodjeli socijalnih davanja, odluke o zapošljavanju i druge dokumente, u cilju transparentnosti upotrebe javnih resursa u toku izborne kampanje.

Kako su dodali, obaveza objavljivanja relevantnih podataka propisana je na sedmodnevnom nivou (dan za objavu je ponedjeljak, počev od dana raspisivanja izbora).

- Obveznici su dužni da se pridržavaju zabrana i ograničenja propisanih Zakonom, koje se, između ostalog, odnose na ograničenje zapošljavanja, ograničenja mjesečne potrošnje, zabranu korišćenja javnih prostorija pod uslovima koji nijesu jednaki za sve političke subjekte - naveli su iz ASK-a.

Oni su ukazali organima vlasti i da se obaveze izvještavanja u toku izborne kampanje, u skladu sa članom 45 Zakona, odnose na zakonske obveznike sa čitave teritorije Crne Gore.

- Političkim subjektima kojima bude potvrđena izborna lista, ili koji budu započeli izbornu kampanju prije potvrđivanja izborne liste, Zakon propisuje obaveze i zabrane koje se odnose na otvaranje žiro računa, određivanje odgovornog lica, poštovanje propisanih izvještajnih rokova i ograničenja kod prikupljanja i trošenja sredstava - kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su subjekti koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje dužni da ASK-u dostave cjenovnik usluga medijskog oglašavanja u izbornoj kampanji u roku od deset dana od dana raspisivanja izbora.

Partiјe bez kontrole u Budvi, Gusinju i Kotoru

- Subjektima koji nijesu dostavili cjenovnik izbornog oglašavanja u skladu sa propisanim rokom zabranjeno je pružanje usluga medijskog oglašavanja -, navodi se u saopštenju.

Iz ASK-a su naglasili i da su subjekti koji pružaju usluge medijskog oglašavanja dužni da dostave Agenciji i ugovore koje su zaključili sa političkim subjektima u vezi sa izbornom kampanjom u roku od pet dana od dana zaključenja ugovora.

- Obaveza dostavljanja cjenovnika se odnosi na sve medijske subjekte na teritoriji Crne Gore koji pružaju usluge medijskog oglašavanja političkih subjekata, odnosno emitere pružaoce AVM usluga koji su registrovani za radio i televizijsku djelatnost, i internetske publikacije kao medije čiji se sadržaj širi putem interneta (portali), bez obzira na to u kojoj opštini se izbori održavaju - kaže se u saopštenju ASK.

Kako su dodali, ASK će u punom kapacitetu pratiti poštovanje navedenih obaveza tokom izbornih kampanja koje su u toku i u slučaju kršenja Zakona pokretati propisane postupke.

- Biće izvršena suštinska kontrola aktivnosti, prikupljenih i utrošenih sredstava političkih subjekata u kampanji i obezbijeđena transparentnost upotrebe javnih resursa, a po svim prigovorima o sumnji u kršenje Zakona biće postupljeno u roku - navodi se u saopštenju.

Iz Agencije su poručili da ostaju otvoreni za sve zakonske obveznike u pogledu davanja smjernica i mišljenja u vezi sa primjenom zakona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 13:47