Потписници меморандума (архива) / -Дан
02/04/2022 u 15:05 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пут Црне Горе сада зависи од потписника Меморандума

Није могуће спојити неспојиво, апетити су огромни, а изборни капацитет мали, тако да није могуће створити Владу која би расправљала о важним одлукама. Црна Гора нема времена да трпи надгорњавање политичких партија које немају никакав изборни капацитет, казао је Вукадиновић

Недавни локални избори у Беранама и Улцињу показали су да су ванредни парламентарни избори најпоштеније рјешење за рјешавање политичке кризе у Црној Гори, али и рапидан пад некада најјаче политичке снаге у држави – Демократске партије социјалиста, сагласни су саговорници "Дана".

Политички аналитичар Срђан Вукадиновић сматра да је након избора у Беранама и Улцињу кулминирала нетрпељивост међу политичким партијама, што, уз политичке уцјене, у знатној мјери успорава формирање мањинске владе, а у коначном може довести и до одустајања од тог концепта.

Он истиче да изјаве о томе да неко може, а неко не може да учествује у Влади говоре о непомирљивости међу партијама које су побиједиле на августовским изборима, али и међу партијама које би требало да уђу у мањинску владу.

По Вукадиновићевом мишљењу, питање је да ли ће мандатар Дритан Абазовић моћи да сакупи 41 глас за подршку његовој влади. Он подсјећа на политичке уцјене.

Поповић: Мањинска влада извјесна

За разлику од Вукадиновића, Поповић сматра да је формирање мањинске владе потпуно извјесно.

– Очигледно да је то дуго припремани пројекат. Али, ово гурање СДП-а и СД у Владу од стране Дритана Абазовића, тачније ДПС-а, компликује ситуацију код СНП-а. Они су једва преживјели пристанак да буду у тој влади, али чисто сумњам да би могли и улазак ова два екстремна савезника ДПС-а. То су и једине препреке за брзо формирање Абазовићеве владе, које им могу помрсити рачуне – казао је Поповић.

Бивши потпредсједник Скупштине сматра да ће формирање мањинске владе бити флагрантно кршење већинске изборне воље грађана са последњих парламентарних избора и несумњиво ће утицати на изборне резултате локалних, али и врло брзо, ванредних избора на државном нивоу.

– Сви су отишли предалеко да би их неки "рикверц" могао рехабилитовати, чега су и они свјесни. Зато ми реалније дјелује опција формирања те владе. Како год било, мислим да ће она, ако се и састави, са СДП-ом и СД или без њих, бити врло ограничених могућности и рока трајања. Зато би ванредни избори, заједно са мајским локалним, били најпоштеније рјешење. То би битно утицало на смањење нараслих тензија, али и вратило цјелокупно друштво у "редовно" стање. Све друго нас вуче у забрињавајућу дестабилизацију. Лопта је у дворишту тзв. меморандумских потписника и њихових помагача. Од њих првенствено зависи којим ће путем Црна Гора – закључио је Поповић.

– Има најава да СНП неће моћи да учествује у локалним властима, а, са друге стране, та партија условљава формирање Владе неуласком СДП и СД. Све говори о непомирљивости дојучерашњих коалиционих партнера и оних који би требало то да постану. Пошто изборни кредибилитет ДПС-а рапидно пада – видјели смо да су освојили 4.300 гласова мање у Беранама, а слично је и у Улцињу, та партија ће бити у све лошијој позицији, па ни њима не одговара да се мањинска влада сада формира јер би одлагање избора показало њихов значајан пад – казао је Вукадиновић.

Он сматра да је формирање Владе данас много даље него што је било прије локалних избора.

– Није могуће спојити неспојиво, апетити су огромни, а изборни капацитет је мали, тако да није могуће створити Владу која би расправљала о важним одлукама. Црна Гора нема времена да трпи надгорњавање политичких партија које немају никакав изборни капацитет. УРА се само хвали неким достигнућима, а ништа није урадила, док је СНП на претходним изборима био у саставу листе "За будућност Црне Горе" тако да није сигурно да ли имају садашњих пет мандата, па би се њихов маневар могао сврстати у изборну превару или изборну крађу – истиче Вукадиновић.

На другој страни, бивши потпредсједник Скупштине и предсједник Народне странке Предраг Поповић сматра да је оно што је најпријатније, али ипак изненађење, јесте потпуни суноврат коалиција око ДПС-а на претходним локалним изборима.

–Ово стога јер су имали шансу да се поврате као незаобилазан политички фактор, имајући у виду огромне и мени потпуно несхватљиве свађе и расколе унутар побједничке коалиције из 30. августа 2020. Распад те већине и рушење сопствене владе били су велика шанса за ДПС. Али, изгледа да је свевремена она римска сентенца: Све што видиш да пропада, мој Катуле, сматрај, пропало је – каже Поповић.

Вукадиновић: ДПС прикрива стални пад

Вукадиновић наглашава да ДПС пада из избора у изборе и покушава да подршком мањинској влади прикрије даљи пад, тако да су за грађане једино поштени нови избори, а мањинска влада им неће донијети ништа добро.

– Очито је да постоје велики проблеми око формирања те владе. То је идеја која је преко кољена преломљена. Сигурно да сви они који се залажу за ту владу имају скривене намјере – неко да траје у политичком животу још коју годину, неко да покуша да уграби неки изборни кредибилитет, а неко трећи да покуша да све то обједини и прикрије да пада из избора у изборе – оцијенио је Вукадиновић.

И он је оцијенио да избори у Беранама и Улцињу јасно указују на незаустављив пад ДПС-а.

– Ипак, треба бити опрезан јер је познато да је рањени лав најопаснији. СНП је свакако велико изненађење. Њихов резултат је последица два фактора. Први, и најважнији, да је та партија добро наплатила своју дугогодишњу власт у Беранама. И, други, да је, по свему судећи, покупила највећи дио бившег бирачког тијела ДПС-а, чиме је надокнадила одлив дијела својих разочараних бирача – рекао је Поповић.

Он сматра да су Демократе највећи добитници избора у Беранама, мада су, по њему, веома респектабилне резултате постигли и листа коју је подржао још увијек актуелни премијер, као и Права Црна Гора,

– Уједињена Црна Гора стабилна, док је коалиција око ДФ-а, имајући у виду да је Беране средина од које су они највише очекивали, знатно испод предизборних калкулација, али још увијек на солидном нивоу. Уз додатак да ни они, као ни СНП, први пут нису ни подносили своје листе у Улцињу!? Да ли ће ови резултати натјерати протагонисте тзв. мањинске владе да још једном добро размисле о том науму, нисам сигуран. Чак, ако буду инсистирали на формирању такве владе, реалније је очекивати распад већ склопљених коалиција у Никшићу, Херцег Новом и Мојковцу, него брзо конституисање беранске власти. Такве најаве већ имамо, што би био додатни разлог за бригу пред наступајуће мајске локалне изборе. Тачније, сипање горива у мотор већ посусталог бившег режима – закључио је Поповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 03:54