Јово Рабреновић / - Либерална партија
09/02/2022 u 12:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рабреновић: Заштита потрошача jе на забрињаваjуће ниском нивоу

Од кад jе министарство економског развоjа преузело надлежност над заштитом потрошача потрошачи су постали угрожена врста и њихова права се више ниjесу поштовала, казао је Рабреновић

Ниво заштите потрошача jе на забрињаваjуће ниском нивоу са тенденциjом даљег урушавања и пропадања, превасходно у диjелу права коjа се односе на услуге у енергетском сектору, мобилноj телефониjи и кабловскоj телевизиjи односно у сегменту услуга од jавног значаjа, саопштио је Јово Рабреновић из Либералне партије.

- Овом колапсу потрошачкх права наjвише jе допринио правни и политички хаос коjи jе на сцени већ више од годину дана и у коjем се поторшачи свакодневно жале на проблеме са коjима се сусриjећу у свом свакодневном животу. Црна Гора jе била предводница у испуњавању критериjума и мjерила за затварање Поглавља 28 све до септембра 2020. године када jе нова скупштинска већина суспендовала документа коjа су већ прошла скупстинску процедуру по одборима и била спремљена за пленум. На таj осветнички начин су из наjнижих политичких порива зауставили реализациjу Националног програма заштите потрошача за текући период и сприjечили скупштинску расправу о Извjештаjу испуњености Акционог плана за 2019. годину - казао је Рабреновић.

Он је додао да је до доласка 42. владе текао jе динамичан процес испуњавања обавеза у преговарачком циклусу и практичан ниво заштите потрошача jе био на завидном нивоу о чему постоjи безброj доказа у званичним документима и извjештаjима ЕУ и ЕК.

- Од кад jе министарство економског развоjа преузело надлежност над заштитом потрошача потрошачи су постали угрожена врста и њихова права се више ниjесу поштовала нити су надлежни органи вршили заштиту потрошача за коjу су били надлежни и одговорни. До данас ниjе оформљено ни jедно jедино тиjело за вансудско рjешавање потрошачких спорова између потрошача и трговца, Савjет за заштиту потошача ниjе оформљен све до недавно, подзаконски прописи ниjесу доношени а наjпоразниjе jе што су потрошачи остали потпуно незаштићени и без права на помоћ од стране надлежних органа - оцијенио је Рабреновић. 

Како је казао, обзиром да су потрошачи остали незаштићени и да их сем часних изузетака у НВО сектору нико не штити и не помаже у рjешавању њихових права а имаjући у виду да сам седам година био на челу директората за заштиту потрошача, Савjета за заштиту потрошача и члан Радне групе за Поглавље 28, спреман је да своjим знањем и искуством а посебно потрошачком емпатиjом помогне свим потрошачима да риjеше своjе проблеме.

- Зато позивам потрошаче да ми се обрате и да заjеднички кренемо у рjешавање њиховим проблема, jер уколико нефункционишу државни органи онда смо ту ми коjи имамо довољно саосjећаjа за своjе суграђане и коjи разумиjемо како се тешко изборити за своjе уставом и законима гарантовано право - закључио је Рабреновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 09:18