/ фото илустрација
18/10/2021 u 08:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радничка партија: Хоћемо ли да учимо из наших или туђих грешака

Сматрају да рад на стратегији би примарно радило Министарство туризма, као носилац посла али уз значајну улогу Директората за бригу о селу

Стручни Савјет Радничке партије саопштио је да није прошло много година од када је једна сусједна земља, по много чему слична нашој, обзнанила почетак пројекта “Зелено и плаво”, при чему је плаво упућивало на прелијепо море, а зелено на богате и плодне равнице.

- Идеја је била, да се домаћом производњом која је вијековима хранила цијелу земљу, а и шире, снабдијева богато приморје, хотели, продавнице, ресторани, нудећи разноврсне прехрамбене и занатске производе странцима који су из године у годину преплављивали обалу. Како то на овом поднебљу бива, пројекат је пропао, све се брзо заборавило, а главни разлог је био недостатак капацитета овога зеленог. Капацитет плавог је био немјерљиво већи од капацитета зеленог јер се из зеленог иселило све сто је на двије ноге плело, те је зелено брзо постало жуто и на крају је попримило сиву боју као и сам пројекат који је промијенио име у “густо и пусто”- наводе из Радничке.

Питају хоћемо ли да учимо из наших или туђих грешака.

- Много је примјера из окружења и свијета на којима можемо да учимо о интегрисању дјелатности уз асистенцију државе те, у свијетлу будуће реконструкције Владе, Стручни савјет РП сматра да је неопходно оформити Министарство Туризма које ће прије свега покренути дубинску анализу потрошње свих врста роба уз идентификовање интензитета потрошње усљед сезонског колебања тражење током године. Након анализе, направити средњорочну и дугорочну стратегију развоја домаће производње за све производе који се сада производе али у недовољном капацитету или се уопште не производе те хотелима и ресторанима широм земље понудити одређене подстицаје за потрошњу домаћих производа по конкурентним цијенама- истичу из Радничке.

Сматрају да рад на стратегији би примарно радило Министарство туризма, као носилац посла али уз значајну улогу Директората за бригу о селу који би, пратећи стратегију, пружао помоћ свим људима који желе да раде у “зеленој зони” зарад боље будућности.

- На овај начин, увјерени смо и наш ће туризам добити другу димензију и карактер, па нећемо јести пицу на парче него можда приганице са сиром, а различитост је оно што страни туристи желе да виде. Још једна дјелатност, можда у први мах не толико повезанана али веома битна у ПЕТ-РЕСЕТ идеји, такође мора бити зелена. И бојом се уклапа у нашу причу - Енергетика. У свим аспектима ове дјелатности треба тежити  еколошки најисправнијим рјешењима, па и по цијену да у првом моменту не изгледају финансијски исплативије, али на дуге стазе и у свијетлу зеленог и плавог за које се залажемо, сигурно ће бити смисленија прича. Упоредо са Туризмом, потребно је анализирати производњу и потрошњу енергије и енергената те направити стратегију развоја у овој области. Уколико заиста, морамо да угасимо ТЕ Пљевља до 2030. године онда времена за чекање немамо. Стратегија треба да садржи адекватан план сегментираног преласка на обновљиве изворе енергије, поготово у областима која гравитирају Пљевљима, како би се евентуално гашење ТЕ Пљевља дочекало са већ оформљеним алтернативним запослењима. Овдје акценат стављамо на обновљиве изворе енергије воде, вјетра и биомасе (дрвета и дрвених отпадака) као примарним генераторима нових запослења- поручују из Радничке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:18