Радуловић у Солуну / - фото: Министарство Вањских послова
16/09/2021 u 13:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Радуловић: Црна Гора остаје досљедна миру и стабилности у региону

Континуирана сарадња и дијалог између европске стране и оних који преговарају један је од важних елемената цјелокупног процеса проширења, навео је он

"Конференција о будућности Европе“ понудила је грађанима Европске уније јединствен јавни простор за отворену расправу о приоритетима и изазовима, шаљући јасну и недвосмислену поруку да су врата институција ЕУ отворена. Подршку државама Западног Балкана за укључивање у дијалог у оквиру овог пројекта даје догађај „Придруживање држава Западног Балкана Конференцији о будућности Европе“ на коме је у Солуну, на позив алтернативног министра вањских послова Грчке Милтијадиса Варвицијоциса, учествовао црногорски шеф дипломатије Ђорђе Радуловић.

Током дискусије министар Радуловић је нагласио да Црна Гора, остаје досљедна миру и стабилности у региону, европским вриједностима и главном вањскополитичком циљу - чланству у ЕУ. Ипак, како је рекао, упркос теоријама о замору од проширења и скептицизму, европска интеграција и континуитет демократских реформи у контексту региона, дио су пута на коме је подршка ЕУ веома значајна. 

Један од начина за боље разумијевање је, како је навео, учешће земаља кандидата на Конференцији о будућности Европе која може бити важно политичко оруђе у динамици проширења, форум за дијалог, али и простор гдје ће земље кандидати пронаћи рјешења за изазове остварујући циљеве из европске агенде.

 - Континуирана сарадња и дијалог између европске стране и оних који преговарају један је од важних елемената цјелокупног процеса проширења -  закључио је Радуловић. 

Потврђујући посвећеност процесу европске интеграције, учесници су истакли да ЕУ и земље Западног Балкана дијеле заједничку будућност, те да ће придруживањем земаља региона, ЕУ постати снажнија и отпорнија заједница.

Овај догађај био је такође прилика за афирмацију досадашњег напретка Црне Горе у преговарачком процесу, као и за дискусију о будућим изазовима на плану европске интеграције. 

Састанку су присуствовали државни секретар у МВП Словеније, Гашпер Довжан, у својству земље предсједавајуће Савјетом ЕУ и шефови дипломатија земаља Западног Балкана. 

Након конференције, учесници су посјетили изложбу поводом обиљежавања 40 година од приступања Грчке Европској економској заједници. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. oktobar 2021 15:55