Габријел Ескобар и Ђорђе Радуловић / - МВП
25/09/2021 u 14:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић и Ескобар у Вашингтону: САД уз Црну Гору на њеном европском и економском путу

САД подржаваjу европску интеграциjу Црне Горе, њен пуноправни статус НАТО савезнице, као и убрзање економског раста што jе доказано кроз Први економски диjалог између двиjе земље, потврдио jе Ескобар у разговору са Радуловићем

Шеф црногорске дипломатиjе Ђорђе Радуловић први jе министар вањских послова са Западног Балкана коjи се у Вашингтону састао са новим изаслаником америчког Стејт департмента за Западни Балкан Габриjелом Ескобаром, наводи се у саопштењу Министарства вањских послова.

Ескобар, коjи jе у септембру наслиjедио Метjуа Палмера на мjесту замjеника помоћника државног секретара у Бироу за европска и евроазиjска питања и изасланика за Западни Балкан, изразио jе увjерење да Црна Гора ниjе само приjатељ, већ и савезник Сjедињених Америчких Држава.

Његова земља, како jе казао, остаjе на позициjи подршке, коjа jе већ исказана тврдњом да jе администрациjа САД фокусирана на идеjу да би Западни Балкан требало да буде дио ЕУ, као и на поруку да би економски и интеграциони замах у региону требало да добиjе снажну подршку ЕУ и земаља чланица.

„САД подржаваjу европску интеграциjу Црне Горе, њен пуноправни статус НАТО савезнице, као и убрзање економског раста што jе доказано кроз Први економски диjалог између двиjе земље“, потврдио jе Ескобар у разговору са Радуловићем.

Шеф црногорске дипломатиjе поздравио jе активности нове америчке администрациjе на Западном Балкану, као и неупитну подршку САД интеграционим настоjањима. Он се сагласио са америчким дипломатом у стаjалишту да jе агенду земаља коjе желе бити дио европске породице потребно оснажити на политичком, али и економском плану. О тоj намjери управо свjедочи и недавно реализовани Први економски диjалог између Црне Горе и САД, коjим jе, како jе истакао министар Радуловић, потврђена тежња ка новим економским, трговинским, инвестиционим и комерциjалним приликама и коjи, како jе додао, представља велики успjех дипломатиjе и додатни импулс међусобне економске сарадње коjи прати добру динамику наших билатералних односа.

Током састанка са Ескобаром у Вашингтону на коме су размотрена и питања коjа се тичу унутрашње и вањске политике, министар Радуловић jош jедном jе истакао поруку да jе Црна Гора посвећен партнер његове земље, а да доказано савезништво додатно учвршћуjе заjедничко дjеловање у НАТО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:13