Фото: Радуловић-Шаленберг
28/09/2021 u 16:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић и Шаленберг: Приступање ЕУ задатак цијеле нације, подјеле рјешавати дијалогом

Шаленберг је потврдио посвећеност његове земље даљој интеграцији Западног Балкана у ЕУ, још једном потврдивши пријатељске односе са нашом земљом

Питање проширења ЕУ на Западни Балкан је важно за регион, али и за саму Унију, а примјер континуиране подршке међу земљама чланицама долази управо од Републике Аустрије, рекао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић саставши се у Бечу са савезним министром за европске и вањске послове те земље Александром Шаленбергом, гдје је претходних дана учествовао на 17. Салцбург Европа Самиту. 

-Изразивши задовољство посјетом Радуловића, министар Шаленберг у фокус разговора ставио је управо питање европске перспективе, као и предстојећи Самит ЕУ – Западни Балкан који ће се одржати у Словенији почетком октобра. Истакавши да „приступање Унији представља резултат напора цијеле нације“, аустријски дипломата указао је на неопходност да Црна Гора дијалогом рјешава подјеле у друштву-наводе у саопштењу.

Министар Радуловић указао је на чињеницу да је чланство у ЕУ национални приоритет, те да се Влада снажно залаже за постизање спремности за затварање свих преговарачких поглавља. Превазилажење друштвених подјела је сан који, поред европског, сањају нове генерације црногорских грађана. То се како је истакао Радуловић, може постићи једино дијалогом и међусобним разумјевањем. Говорећи о европској интеграцији, усклађеност вањске и безбједносне политике са ЕУ је стопроцентна, што шаље недвосмислену поруку о геополитичкој орјентацији наше државе, због чега је изразио наду да ће ЕУ подстицати реформе правовременим уважавањем постигнутог напретка.

-Шаленберг је потврдио посвећеност његове земље даљој интеграцији Западног Балкана у ЕУ, још једном потврдивши пријатељске односе са нашом земљом. Шеф црногорске дипломатије истакао је да Црна Гора цијени чињеницу да Аустрија доприноси интензивирању процеса преговора Црне Горе са ЕУ, баш као и техничку и експертску помоћ, која је препозната као снажан импулс у имплементацији европских правних прописа у областима од највећег значаја за друштвено-економски развој-наводе они.

Састанак у Бечу био је прилика за разговор о унапређењу економских односа и инвестиција из ове земље, као и о посјетама највиших аустријских званичника Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:28