veselin radulović / - FOTO: DAN, ARHIVA
22/06/2024 u 14:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Radulović: Neustavno rješenje da građanin bude deset godina bez prava glasa

Izmjena Zakona o crnogorskom državljanstvu u dijelu biračkog prava, u kojem bi građanin bio bez prava glasa deset godina, neustavan je, kazao je advokat Veselin Radulović i dodao da zabrinjava lakoća kojom vlast predlaže rješenja suprotna Ustavu.

On je, na pitanje da li je moguće Zakonom o državljanstvu urediti biračko pravo, da ljudi ne mogu da glasaju deset godina, kao što je to najavio premijer Milojko Spajić, kazao da je takvo rješenje suprotno Ustavu.

Radulović je agenciji MINA rekao da Ustav u članu 45 definiše biračko pravo i u prvom stavu propisuje da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina i ima najmanje dvije godine prebivališta u državi.

- Zakonom se ne može na drugačiji način uređivati pitanje biračkog prava. Zabrinjava lakoća sa kojom vrh izvršne vlasti pokazuje spremnost da predlaže rješenja koja su suprotna Ustavu - dodao je Radulović.

On je kazao da nikoga ne možete natjerati da živi negdje više od pola godine jer Ustav jemči i pravo na slobodu kretanja i nastanjivanja.

- Manje države poput Crne Gore uvijek imaju prilično restritkivnu politiku kada se radi o ovom pitanju - dodao je Radulović.

On je poručio da bi o tome Crne Gora posebno morala da vodi računa.

Pravni eksperti: Partijski interesi često jači od dobrih zakona

- Jer godinama svjedočimo raznim vrstama zloupotreba i izbornog inženjeringa, pa je više nego opravdana bojazan da se izmjene Zakona o državljanstvu predlažu sa lošom namjerom - rekao je Radulović.

On je kazao da “smo vidjeli kako se taj inženjering sprovodio na nedavno održanim izborima u Beogradu”.

- Pa se svakako ne bi smjelo dozvoliti da iste slike uskoro gledamo u Crnoj Gori - smatra Radulović.

On je na pitanje, da li je moguće zakonom riješiti pitanje državljanstva ili je to pitanje urediti dogovorom sa drugim zemljama, Radulović je rekao da su moguće obje opcije.

- Ono što je ključno jeste da se pri rješavanju tog pitanja prvenstveno vodi računa o zaštiti suvereniteta Crne Gore - rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, realizacija političkih platformi i ciljeva koji bi mogli da ugroze suverenitet Crne Gore, ne smije se dozvoliti iz bilo kog razloga, pa ni iz razloga opstanka aktuelne Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 17:09