Радуловић / IVAN PETROVIC IPE
09/10/2021 u 12:17 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Нудимо Абазовићу да буде замјеник премијера

Потребна нам је функционална влада, а ја дубоко вјерујем да је то премијер са евентуално замјеником, Абазовићем и три, односно четири потпредсједника, заједно са 18 министарстава. А гдје ће се у свему томе наћи Абазовић и Медојевић, то је ствар толеранције и договора, каже функционер ПзП-а за "Дан"

Замјеник предсједника Покрета за промјене (ПзП) Бранко Радуловић казао је за "Дан" да је његов и предлог партије на чијем је челу, у разговору са премијером око реконструкције Владе, био да посланик Небојша Медојевић буде потпредсједник, али и нагласио да нијесу конкретно причали о томе да ли би он био на тој позицији умјесто актуелног вицепремијера Дритана Абазовића или да се нађе неко друго рјешење прихватљиво за све. Казао је и да обојица буду потпредсједници са сличним задужењима имаће "посла преко главе".

– Наш предлог није никакав конфликт између Абазовића и Медојевића, ако некоме јесте и за то имамо рјешење. Сматрам да је потребно, прије свега, да успоставимо добру ефикасну и стабилну комуникацију парламентарне већине – Скупштина, Влада, транспарентност према цивилном сектору и медијима, под број један. Под број два, потребна нам је функционална влада. Дубоко вјерујем да је то – премијер са евентуално замјеником, садашњим како га назива првим потпредсједником Абазовићем и три, односно четири потпредсједника, заједно са 18 министарстава који би истовремено били и потпредсједници и министри за поједине ресоре. Такође, укинила би се мјеста државних секретара који представљају фактички замјенике министара. Значи да се одмах иде на премијер, потпредсједник, министар и директор директората, јер би на тај начин укупан број био мањи, иако је број министарстава повећан, јер само у ресору министра Милојка Спајића сада имамо 15-20 државних секретара што је непотребно – каже Радуловић.

А гдје ће се у свему томе наћи Абазовић и Медојевић, како каже, то је ствар толеранције и договора.

– Обојицу бих ставио као потпредсједнике и још двојицу лидера исто, имали бисмо премијера и ставио бих 18 компетентних министара који могу бити из партија или не.... И оно што је много важно је да у том случају сви ти људи треба да буду плод договора премијера и лидера на неком уском колегијуму, а не да то буде као кастинг гдје би се бирали као да су манекени. А и за једног и за другог ће имати посла и преко главе, па чак и да обојица буду у том тијелу демонтаже тоталитарног система, успостављању институција и свега осталог. Ја вјерујем да се без икаквог проблема обојица могу тиме бавити јер је то толико широк појам, посебно када је у питању демократска транзиција. Урадило се нешто и досад, али не довољно, показала се суштина – да имамо малу снагу јер мало рука мало снага, треба нам више рука, више људи и више снаге да правимо јаку и реформску владу – јасан је Радуловић.

Суштина је, како каже, и да лидери морају бити одговорни да њихова функција није функција фотеље, већ одрицања и жртве.

– Морамо да одблокирамо овакав систем и створимо реформисану – јаку владу, јер је, по мени ризик, и издаја у оваквим односима ићи на изборе, а и то је боље него постојеће статус кво стање које је неодрживо и буквално разара све – закључио је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:14