/ - Са сусрета
15/11/2021 u 15:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић у Бриселу и Брижу: Регионална сарадња темељ црногорске спољне политике

Шеф црногорске дипломатије похвалио је до сада реализоване активности и приоритете које је Грчка као предсједавајућа дефинисала

Процес сарадње у југоисточној Европи нам је веома важан. Подршка његових учесница које су чланице вјетар је у леђа државама аспирантима, док се у оквирима регионалне сарадње доказао у смислу побољшања дијалога, подстицања политичког и социјалног помирења региона - рекао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић учествујући на позив грчког колеге Никоса Дендијаса на неформалном састанку шефова дипломатија учесница СЕЕЦП у Бриселу.

На догађају који је био је прилика за представљање приоритета предсједавања Грчке, те размјену мишљења о даљим корацима на плану започетих регионалних пројеката, министар Радуловић казао је да су се сарадња и солидарност показале као једини начин превазилажења посљедица здравствене кризе, те да су управо институције и чланице ЕУ биле те које су благовремено упутиле помоћ нашој земљи.

Шеф црногорске дипломатије похвалио је до сада реализоване активности и приоритете које је Грчка као предсједавајућа дефинисала, нагласивши да су они у потпуности компатибилни са циљевима наше Владе.

У том контексту, нагласио је да поздрављамо намјеру да нагласак буде на размјени најбољих пракси везаних за функционисање демократских институција и владавину права, истакавши да је Црна Гора, као наредна предсједавајућа (јул 2022-јул 2023) дио Тројка формата СЕЕЦП-а, од којег се очекује да асистира актуелном предсједавању у координацији и обезбјеђивању континуитета политичких и пројектних циљева и резултата.

На тој линији, он је додао да регионална сарадња представља темељ црногорске спољне политике и да улажемо континуиране напоре у њено унапређење, како билатерално, тако и у оквиру више од 30 регионалних организација и иницијатива у којима активно учествујемо. 

Боравак у Белгији био је такође прилика да министар Радуловић на позив бивше високе представнице Европске уније за вањску и безбједносну политику, а сада ректорке „Колеџа Европа“ Федерике Могерини, учествује на панелу „Дискусија о будућности Европе – Перспективе и допринос западног Балкана“ у Брижу. 

Догађај организован у једној од најистакнутијих и најстаријих академских институција у области европских студија, представљао је  прилику за ширу и инклузивну дебату о европској интеграцији Западног Балкана, као и о будућем развоју ЕУ чији је, како је истакао министар Радуловић, Западни Балкан важан дио. 

У контексту европске агенде, он је казао да је његово укључивање у Конференцију о будућности Европе заправо дио теме политике проширења, баш као што је на неки начин то и Нова методологија чијим је усвајањем Црна Гора показала да истински жели реформе. Истовремено, он је  нагласио посвећеност Владе  бескомпромисној борби против корупције и организованог криминала, те да је наш приоритет добијање Извјештаја о испуњавању  привремених мјерила (ИБАР), како бисмо ушли у сљедећу фазу преговора, а то је процес наставка затварања преговарачких поглавља.

-Ниједан човјек није изоловано острво, а камоли државе. Зато је моја земља недвосмислено опредијељена за регионалну сурадњу и управо из тог разлога данас могу рећи да нисам овдје само да представим Црну Гору, већ и цијелу регију-поручио је шеф црногорске дипломатије у Белгији. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:31