Džudi Rajzing Rajnke / Ivan Petrović Ipe, Dan
09/07/2024 u 11:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rajzing Rajnke povodom 75 godina NATO-a: Jačanje jedinstva i podrška globalnoj stabilnosti

Dok počinje samit u Vašingtonu, na 75. godišnjicu NATO-a, podsjećamo se na trajnu snagu i jedinstvo Alijanse, koji su sada važniji nego ikada, kazala je Džudi Rajzig Rajnke, američka ambasadorka u Crnoj Gori.

– Ovonedjeljno istorijsko okupljanje najvećeg odbrambenog saveza u istoriji naglašava nezamjenljivu ulogu NATO-a u obezbjeđivanju mira, stabilnosti i bezbjednosti. Takođe, jača naše zajedničke vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava. Danas je NATO temelj transatlantske bezbjednosti, osiguravajući mir i stabilnost širom Evrope i šire – sada i za buduće generacije – kazala je Rajzing Rajnke.

Ona je istakla podrška NATO-a Ukrajini protiv nedopustivog agresorskog rata Rusije ostaje nepokolebljiva. NATO saveznici nastavljaju da isporučuju ​​znatnu vojnu pomoć i obezbjeđuju stratešku koordinaciju, što je ključno za suverenitet Ukrajine i širu regionalnu stabilnost.

– Na samitu će čelnici NATO saveznika ponovo potvrditi obaveze jačanja obrambenih sposobnosti Ukrajine i odvraćanja od dalje agresije Rusije, osiguravajući stabilnu i sigurnu Evropu. U tom smislu, naše kolektivne odbrambene obaveze, sadržane u Članu 5 Sjevernoatlantskog ugovora, garantuju da će svaki pedalj teritorije NATO-a biti odbranjen, bilo da se radi o Crnoj Gori, Sjedinjenim Državama ili bilo kojem drugom NATO savezniku – istakla je američka ambasadorka.

Spajić na NATO samitu: Podrška novom paketu za Ukrajinu

Ona je istakla da se Crna Gora pokazala kao pouzdana članica Alijanse.

- Posebno pohvaljujemo Vladino ispunjavanje obaveze dva odsto izdvajanja za odbranu, postavljajući primjer za druge članice Saveza - velike i male – koji treba slijediti. Članstvo Crne Gore u NATO-u takođe jača njenu kandidaturu za pristupanje EU. U konačnom, NATO samit će pokazati našu posvećenost zajedničkim vrijednostima, slobodi i našoj kolektivnoj bezbjednosti. Sjedinjene Države i Crna Gora prihvataju te vrijednosti, a NATO je kao rezultat toga jači - kazala je Rajzing Rajnke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 21:06