Ракочевић / фото Дан
26/12/2021 u 16:00 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ракочевић (СД): Рачунам да ће се Гордиjев чвор развезати у јануару

Не бjежимо ни од разговора о другим темама коjе би биле предмет договора 49 посланика, а коjе се тичу прекомпозициjе политичке сцене и формирање неког облика Владе коjа би имала задатак да стабилизуjе прилике у земљи и припреми нове изборе, казао Ракочевић за „Дан“

Црна Гора jе у евидентноj политичкоj кризи jош од избора ове владе, коjа броjи последње дане, казао је у изјави за "Дан" Марко Ракочевић, функционер Социјалдемократа (СД). Како је рекао, у тој странци разрjешење кризе виде у ванредним парламентарним изборима, као наjчистиjоj и наjреалниjоj опциjи, након коjих би нека нова проевропска већина преузела одговорност да државу врати на прави курс.

– Не бjежимо ни од разговора о другим темама коjе би биле предмет договора 49 посланика, а коjе се тичу прекомпозициjе политичке сцене и формирање неког облика Владе коjа би имала задатак да стабилизуjе прилике у земљи и припреми нове изборе – навео је Ракочевић.

Коментаришући недавно потписани меморандум, он је оцијенио да то представља демократски искорак на политичкоj сцени, коjи нам улива повjерење да у Црној Гори постоjе проевропске снаге коjе су схватиле озбиљност момента у ком се налазимо, као и поруке наших ЕУ и западних партнера.

– Сваки интегративни приступ коjи Црну Гору приближава модерним и цивилизациjским вриjедностима и одваjа од клеронационалистичке политике за нас jе прихватљив и има подршку. Важно jе да се полако ствара амбиjент да раскрстимо са наjгором Владом у нашоj историjи, као и да се прилике у земљи стабилизуjу. У коначном, рачунам да ће се оваj Гордиjев чвор развезати у јануару, на задовољство модерне и европске Црне Горе – наводи Ракочевић.

Владу подржава пар посланика

Ракочевић каже да је Црна Гора у кризи jош од избора ове владе.

– Сjетићете се да су нас задужили скоро 800 милиона еура а да ниjесу ни сjели у фотеље. Након тога, сваки наредни потез jе државу гурао све дубље у економски, социjални и политички амбис: заустављене ЕУ интеграциjе, наjгори извjештаj ЕК икада, све жешће критике међународних партнера, гашење компаниjа, као и тjерање инвеститора, дивљање циjена животних намирница, енергената, губљење контроле над пандемиjом, коjа jе за посљедицу имала свакодневан двоцифрен броj умрлих. Ако посматрамо тренутну ситуациjу, Владу подржава пар посланика, а сви остали из владаjуће већине пошалице са њом изводе и заузимаjу стартне позициjе у сусрет ванредним избирима коjи нас чекаjу– наводи Ракочевић.

Након свега, како сматра, свима jе jасно да ова влада броjи последње дане.

– За то вриjеме се поиграваjу и са грађанима и са државом, покушаваjући да у парламенту народу замажу очи популистичким проjектима коjи приjете да изазову слом jавних финансиjа, коjи иначе представљаjу увертиру за оснивање Демохришћанске партиjе. Jасно jе колику jе кризу произвела владаjућа већина и колико дубоко jе подиjелила друштво, па jе овакво стање даље неодрживо – закључио је Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 08:21