/ - фото: ИГОР ШЉИВАНЧАНИН
06/12/2021 u 14:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раташ Бечићу: ЦГ и ваши грађани су снажни пријатељи Естоније

Бечић је истакао да двије земље дијеле традиционално пријатељске односе, чему је, између осталог, потврда и петнаестогодишњица од успостављања дипломатских односа

Континуитано квалитетни и пријатељски односи двије земље снажна су основа која ће омогућити да у будућности Црна Гора и Естонија јачају конкретну сарадњу у свим областима од виталног значаја за развој друштва, а на том путу Естонија је спремна да подијели искуства, знања и пружи непосредну подршку нашој земљи - поручено је током билатералног сусрета предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића са предсједником Парламента Републике Естоније Јуријем Раташом, који борави у званичној посјети Црној Гори.

Бечић је истакао да двије земље дијеле традиционално пријатељске односе, чему је, између осталог, потврда и петнаестогодишњица од успостављања дипломатских односа. У том контексту он је истакао опредијељеност Црне Горе да настави процесе који би водили даљем јачању пријатељства и савезништва, и интензивирању политичког дијалога.

- У Црној Гори се са великим поштовањем односимо према чињеници да је Естонија била прва држава са којом је Црна Гора успоставила дипломатске односе и прва држава која је ратификовала Споразум о стабилизацији и придруживању између Црне Горе и ЕУ. То има посебну важност за нас и даје особиту ноту црногорско-естонским односима- казао је предсједник Бечић.

Истичући да Црна Гора остаје посвећена кључним принципима вањскополитичког дјеловања - савезништву у оквиру НАТО алијансе, европској интеграцији и регионалној сарадњи - предсједник Бечић је захвалио на разумијевању и подршци Естоније црногорским стратешким опредјељењима, најприје на континуираној подршци коју пружа процесу европске интеграције Црне Горе. Бечић је апострофирао одличну сарадњу и снажно савезништво које двије земље оставрују у оквиру НАТО-а.

Он је, говорећи о актуелном моменту преговарачког процеса Црне Горе, подсјетио да је наша земља на том путу најдаље одмакла у односу на остале кандидате, те да су стопроцентност усклађености вањске политике са политиком ЕУ, динамика у отварању преговарачких поглавља, али и снажна подршка коју оваквом опредјељењу пружају грађани, у проценту већем од 80 посто, чврст показатељ, „да процес ЕУ интеграција за нас нема алтернативу“.

„Управо је овако снажна подршка грађана показатељ да је актуелна власт чврсто посвећена и привржена европским вриједностима”, казао је предсједник Бечић. 

Предсједник је подсјетио да је Скупштина Црне Горе у претходних годину и по реализовала преко 50 пројеката који су значили широко осавремењивање и модернизацију рада парламента, што је резултирало тиме да парламент наше земље буде признат и препознат као најтранспарентнији у региону, али и указао да су измјенама Пословика, увођењем нових контролних института, јачани контролни и надзорни механизми Скупштине.

Такође, како је навео, значајан напредак направљен је у дијелу креирања рјешења која се тичу унапређења у сфери родне равноправности, побољшања положаја особа са инвалидитетем и права које остварују припадници мањинских народа, али и побољшања улоге, учешћа и позиције младих у парламентарном животу.

- Посјета, али и отварање Конзулата су позитивни кораци који указују којим правцем треба да се крећемо и у перспективи- казао је Раташ. 

Он је апострофирао сарадњу које двије земље остварују у оквиру НАТО Алијансе, те поручио да Естонија изузетно цијени ангажман наших војника у Летонији. 

Осврнувши се на процес приступања Црне Горе Европској унији, те анализирајући актуелни тренутак у овим процесима, предсједник Парламента Републике Естоније је нагласио да Естонија у сваком тренутку пружа снажну подршку Црној Гори, али и поручио да је важно да Црна Гора, како би направила још један искорак на овом путу, задобије што ширу подршку што већег броја европских партнера. 

- Управо је то главни аспекат пута ка ЕУ. Неопходно је да ваши партнери иступе и недвосмислено саопште да је Црна Гора спремна за чланство, али и да је ЕУ спремна за нову чланицу. У том правцу смо спремни да помогнемо- казао је Раташ. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:43