Sa jedne od ranijih sjednica Vlade
02/08/2024 u 18:14 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rekordna potrošnja vlade Miloјka Spaјića: Na sporna zapošljavanja otišlo čak 12 miliona

U prvoј polovini ove godine nastavljen јe trend velikih izdvajanja za ugovore o djelu i za troškove službenih putovanja predstavnika glomazne centralne administracije, kako u zemlji, tako i inostranstvu, a što je osobenost svake crnogorske vlade, pa i vlade Miloјka Spaјića, tako da se ne nazire kraj ovakvim praksama onih koji upravljaju državom, saopštili su za "Dan" iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Iz te nevladine organizacije, koja prati javnu potrošnju, navode da je u periodu januar–jun ove godine izdatak za ugovore o djelu iznosio oko 12 miliona eura. Oni ukazuju da bi ugovori o djelu, kao obligacioni odnos, trebalo da budu na nivou izuzetaka i da se zaključuju samo ukoliko postoji potreba za pružanjem određene usluge od strane angažovanih lica.

– Dakle, pravno posmatrano, ugovor o djelu nije radni, već obligacioni odnos, ali je u ovoj državi sa klimavim institucijama i nevladavinom prava postao svojevrsni oblik radnog angažmana i ubacivanja podobnog partijskog, nepotističkog i interesnog kadra u javnu upravu. I to je stanje "zacementirano" već godinama, gdje ne pomažu ni interesni sudovi, ali ni Državna revizorska institucija – ističu iz ASP-a.

U janauru ove godine za ugovore o djelu bilježi se izdatak od oko 63 hiljade eura, narednog mjeseca 5,3 miliona (dijelom se može povezati sa provođenjem popisa i isplatama po tom osnovu), u martu preko 1,4 miliona, u aprilu više od dva miliona, u maju preko 1,6 miliona, a u proteklom mjesecu preko 1,5 miliona eura.

Za ručkove i pića spiskali skoro pola miliona

Kada su u pitanju ukupni troškovi službenih putovanja i reprezentacije u zemlji i inostranstvu, u prvih šest mjeseci ove godine oni su iznosili nešto preko 3,8 miliona eura, od čega samo na dnevnice zaposlenima u javnoj administraciji otpada 1,4 miliona, ili blizu trećine ukupnog troška.

Vuković lako odobrava ugovore o dјelu

Iz ASP-a navode primjer koji plastično pokazuje koliko je na nivou centralne administracije angažovanje po ugovorima o djelu postalo bezmalo uobičajeno.

– Tako je ministar finansija Novica Vuković u martu ove godine izdao potvrdu o obezbijeđenim finansijskim sredstvima tadašnjem ministru energetike i rudarstva Saši Mujoviću, koji je zatražio tu potvrdu radi zaključivanja ugovora o djelu za 12 lica na period od tri mjeseca.

Uvidom u sredstva planirana Zakonom o budžetu za 2024. godinu, kod Ministarstva energetike i rudarstva, na aktivnosti Upravljanje i administracija, na izdatku po osnovu isplate ugovora o djelu, na dan 24. mart 2024. godine, postoje raspoloživa sredstva u traženom bruto iznosu 27.370,26 eura za navedeni period od tri mjeseca, odgovorio je Vuković na zahtjev Mujovića.

Vuković je takođe ukazao na član 40 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kojim se uređuje da ugovorene obaveze moraju biti usklađene sa planiranim i odobrenim sredstvima, kao i da je budžetski izvršilac odgovoran za zakonito korišćenje sredstava odobrenih potrošačkoj jedinici.

Ovaj trošak u vezi sa službenim putovanjima i reprezentacije u januaru je iznosio preko 116 hiljada eura, mjesec kasnije preko 580 hiljada, u martu 721 hiljadu, u aprilu 864 hiljade, u maju 686 hiljada, a u proteklom mjesecu 869 hiljada eura.

– Time se nastavlja ogromna potrošnja javnog novca za jedan u nizu benefita predstavnika upravne vlasti, dok istovremeno socijalno ugroženi građani i dalje dobijaju mrvice – ukazali su iz ASP-a.

Iz te nevladine organizacije su naglasili da su podaci o potrošnji iz centralne kase poreskih obveznika zasnovani na javnim evidencijama, te da uzimaјu da su tačni jedino ako su kao takvi i predstavljeni.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 23:16