/ - FOTO ILUSTRACIJA
10/12/2021 u 14:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ромски савјет тражи смањење цензуса са 0,70 на 0,35 одсто

То је саопштио предсједник Одбора за људска права и слободе Јован Вучуровић на регионалној конференцији „Инклузивне политике за Роме”

 Ромски савјет поднио је Скупштини Црне Горе иницијативу за смањење цензуса за улазак у Парламент са 0,70 на 0,35 одсто за припаднике тог народа, по систему афирмативне акције. То је саопштио предсједник Одбора за људска права и слободе Јован Вучуровић на регионалној конференцији „Инклузивне политике за Роме” одржаној у хибридном формат, саопштено је из црногорског парламента.

У иницијативи се наводи да Роми као равноправан политички субјект у Црној Гори још не постоје и њихов глас се не чује у Парламенту. То значи, како се оцјењује, да Роми не могу на адекватан начин да артикулишу политичке интересе, преко својих изабраних представника у црногорском парламенту, што доводи до тога да њихови проблеми остају непримијећени.

Из Ромског савјета истичу да је неопходно да састав Парламента у потпуности одражава све друштвене разноликости и гарантује политичку једнакост. Иницијатива је, у складу са Пословником Скупштине, прослијеђена и Влади Црне Горе. Вучуровић је подсјетио да је сличних иницијатива било и раније.

- Национални савјет Рома је поднио захтјев, а Заштитник људских права и слобода Црне Горе покренуо иницијативу за измјене и допуне Закона о избору одборника и посланика којим је утврђен законски принцип о стицању права на један посланички мандат који се, за сада, примјењује само за припаднике хрватског народа- казао је он.

Према ријечима Вучуровића, предложили су да Скупштина обезбиједи овај законски принцип и за припаднике ромске мањинске заједнице у Црној Гори.

Вућуровић је казао да је и група невладиних организација - Млади Роми, Грађанска алијанса, Центар за демократску транзицију, Пхирен Аменца и Центар за ромске иницијативе 4. априла 2018. године, поднијела иницијативу Скупштини за измјену Закона о избору одборника и посланика.

- Закон до сада није промијењен на начин предложен у иницијативама из 2013. и 2018, док остаје да се види какве ће бити реакције на недавно поднешену иницијативу Ромског савјета- казао је Вучуровић.

Он сматра да је важно наставити са едукативним активностима представника ромске и египћанске заједнице у циљу њиховог оспособљавања за учешће у јавном и политичком животу.

-Потребно је изградити прилике за друштвено оснаживање ромске и египћанске заједнице, посебно на локалном нивоу, развијањем инклузивних и партиципативних процеса од локалних самоуправа и организација- казао је он.

Вучуровић је подсјетио да је крајем 2019. године у Црној Гори формирана прва ромска политичка партија-Демократска партија Рома, док постоји и грађанска иницијатива Грађански покрет Рома и Египћана- УПРЕ (Уједињени покрет Рома и Египћана).

- Демократска партија Рома није учествовала на парламентарним изборима 30. августа 2020, док најављује учешће на локалним изборима за Главни град, чије се одржавање очекује у мају следеће године- рекао је он.

Вучуровић је саопштио да у новом сазиву Скупштине Црне Горе нема припадника ромске популације.

- Међутим, то не значи да се посланици актуелног сазива Парламента не залажу за поштовање и унапређење права припадника ромске популације- поручио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:18