Romski savjet - rezultati popisa alarmantni / - ROMSKI SAVJET
16/10/2024 u 14:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Romski savjet upozorava na alarmantno stanje Roma u Crnoj Gori. Mjere idu ka asimilaciji

Romski savjet izražava ozbiljnu zabrinutost zbog alarmantnog stanja Roma/Romkinja u Crnoj Gori. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2023. godine, broj Roma/ u zemlji je smanjen na 5,629.

Ova situacija nije samo zabrinjavajuća, već predstavlja direktnu prijetnju našem opstanaku kao zajednice. S obzirom na to da je broj Roma/Romkinja drastično opao, postavlja se ozbiljno pitanje: da li su mjere koje se preduzimaju usmjerene ka našoj integraciji, ili su zapravo koraci ka asimilaciji?

- Naša kultura, jezik i identitet su na ivici nestanka, dok se vlasti čine indiferentnima prema potrebama romske zajednice. Romski jezik, koji je ključni dio našeg identiteta, suočava se sa opasnošću izumiranja, a sve to dok vlada promoviše politiku koja ne daje prostor za očuvanje naše kulturne baštine. Ova situacija nije samo pitanje brojeva i statistike, ona je alarmantan znak da se romska zajednica pokušava sistematski isključiti iz društvenog života Crne Gore - ocjenjuje Romski savjet.

Romski savjet: Porodici Gušani uplaćeno 2.000 eura pomoći

Apeluju na nadležne institucije da prepoznaju ozbiljnost ovog problema i da odmah preduzmu konkretne korake kako bi se zaštitili interesi Roma.

- Vrijeme je da se prestane sa ignorisanjem naše zajednice i da se omoguće resursi potrebni za očuvanje našeg jezika, kulture i identiteta. Vrijeme da svi budemo na strani pravde i jednakosti. Romski savjet poziva sve građanke/ građani Crne Gore da se uključe u borbu za prava Romkinja/Roma i da ne dozvole da naša bogata kultura postane samo sjećanje - poručili su iz Romskog savjeta.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 15:00