Дамир Шеховић / - фото: Социјалдемократе
09/06/2021 u 17:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеховић: Нема геноцидних народа, али има зликоваца коjи ниjесу хероjи него злочинци

Међународни суд правде у Хагу, Хашки трибунал, Европски парламент и Амерички конгрес, ставили тачку на ово питање, па ваљда можемо и ми, наводи Шеховић

Нико цивилизован не преговара о томе jе ли међународно потврђени звjерски покољ 8.372 људска бића и недужна цивила геноцид или не, исто као што нико у демократском свиjету данас не поставља питање да ли jе нацизам или фашизам добар или лош. Исто тако свако цивилизован зна да нема геноцидних народа, али има зликоваца и хуља, и они треба срамним словима да буду уписани у историjи као злочинци, а не као хероjи! Е управо зато се резолуциjе попут ове за Сребреницу гласаjу и иде се даље, на е оставља се дjеци у насљеђе бреме порицања доказаног геноцида, jер би тиме украли будућност генерациjама коjе долазе, на исти начин на коjи су усиjане главе 90-тих година украли будућност моjоj генерациjи на простору Балкана. То jе данас током расправе о Резолуциjи о Сребреници казао је потпредсjедник СД Дамир Шеховић.

Шеховић jе током излагања посебно нагласио зашто jе доношење ове резолуциjе баш сад предложено.

– Зато што  тренутни министар правде и људских права, што jе посебан парадокс, не признаjе геноцид. Зато што jе баш он због тога антицивилизациjског става био тема на сjедници Генералне скупстине Уjедињених Нациjа! Зато што нам, опет парадоксално, предсjедник Одбора за људска права не признање геноцид. Зато што нам се предсjедник Владе слика са групама познатим по транспарентима: „Ратко Младић  - хероj“, исти онаj коjи jе jуче правоснажно осуђен на доживотну казну затвора. Зато не треба да се чудимо што jе неком пало на памет да предложи да се улица у Беранама назове по злочинцу Ратку Младићу.  Зато што нам свако мало у градовима у коjима живи муслиманско становништво освиће натпис „Нож, жица, Сребреница“. Зато што нам ни мање ни више него у Министарству просвjете сjеде људи коjи су, кад им се не свиди нешто што jе рекао садашњи потпредсjедник, сагласни да jе он „само Шиптар“, или пак човjек коjи лиjе крокодилске сузе и пише десетерце о Ратку Младићу.  Зато ми реците, како вам у оваквом амбиjенту може бити спорно доношење Резолуциjе, те у краjњем, шта има спорно у њеном садржаjу?“ – наводи Шеховић.

– Међународни суд правде у Хагу, Хашки трибунал, Европски парламент и Амерички конгрес, ставили тачку на ово питање, па ваљда можемо и ми. Гласаjмо за Резолуциjу, учинимо оно што су учинили сви други цивилизовани народи, и кренимо даље. Jер без суочавања са прошлошћу нам нема будућности – закључује Шеховић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 17:12