Славен Радуновић / - LAZAR RUZIC
12/11/2021 u 20:56 h
Željka Bojanić - Marko StojanovićŽeljka Bojanić - Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) УРА није могла да обећа да неће изаћи на изборе, закон повучен

Предложени амандмани Социjалистичке народне партиjе су, како jе казао посланик ДФ-а Славен Радуновић требало да гарантуjу да ће се спровести одлука ако дође до ситуациjе да предсjедник Мило Ђукановић не одложи изборе

Трећа сједница Другог редовног засједања Скупштине почела је бурно. Посланици УРА-е и ДФ-а су се расправљали око питања везаног за Тужилачки савјет. Посланици УРА-е су  инсистирали да то питање буде на дневном реду, на шта је предсједник Скупштине Алекса Бечић казао да нема акт за то, да не може да се разматра празан папир. Полсаник ДФ-а Славен Радуновић је реаговао поводм инсистирања УРА-е и рекао да  УРА прекине са уцјенама.

Такође, посланици су водили и расправу око предлога да се обједине локални избори. Став опозиције је да ће владајућа већина изгубити и да се не ради о обједињењу избора које би обухватило све општине. Из владајуће већине сматраји да опозицију боли пораз од 30. августа и да  је посебно за њих болан пораз у Никшићу. Такође, данашњу дискусију обиљежила је и расправа посланице ДПС-а Александре Вуковић и посланика ДФ-а Славена Радуновића.

Владајућа већина није усвојила амандмане СНП-а који Ђукановића доводи у ситуацију да одложи локалне изборе заказане за 5. децембар. Предложени амандмани Социjалистичке народне партиjе су, како jе казао посланик ДФ-а Славен Радуновић требало да гарантуjу да ће се спровести одлука ако дође до ситуациjе да предсjедник Мило Ђукановић не одложи изборе.

– Долази се до закључка да ће УРА да изађе на изборе иако их Ђукановић не одложи. То руши сву концепциjу и изласком партиjе на власти на те изборе са ДПС-ом – казао је Радуновић.

Посланик Радуновић је поручио да су се четири предлагача на састанку заложила да се овај закон повуче.

Посланик УРА-е, Милош Конатар, истакао је да закон треба да остане у процедури, јер се предсједник не може присилити да не крши Устав.

Владимир Мартиновић, посланик Демократа, је истакао да је ово мртав закон, те да су амандмани СНП-а брана свима онима који не поштују Устав и законе.

– Сматрам да као што сам данас казао на Законодавном одбору, сви који нису подржали амандмане, а нисам знао појединачне ставове клубова, тај даје вјештачко дисање и пружа руку Милу Ђукановићу. Ми смо у Демократској Црној Гори, транспарентно ушли у овај процес, боље је имати обједињене изборе у 18 него у 12 локалних заједница и управо томе смо требали да тежимо. Уколико би неко из парламентарне већине, изађе на изборе, такав закон усвајати без амандмана, онда заиста имамо проблем. Надам се да се видјело ко не жели изборе у једном дану – поручио је Мартиновић.

Посланик Генци Ниманбегу је истакао да је позиција доживјела пораз, па ће неспособна Влада напасти Скупштину.

Бранко Радуловић, посланик ПзП-а истакао је да је ово последња опомена владајућој већини, и да је вријеме да се изабере реформска Влада.

Лидер Праве Црне Горе, Марко Милачић је позвао је 41 посланика да буду јединствени, те да заједно раде.

 - Повуцимо ускопартијске интересе и радимо за опште добро – навео је Милачић.

Данијел Живковић, посланик ДПС-а је поздравио потез УРА-е и навео да се морају поштовати уставне и законске надлежности.

Конатар је поручио да амандмани нису заштита од кршења Устава, већ је то био овај закон који су предлагачи предложили.

- Остајемо при ставу да је закон требало усвојити, те да је изборе требало одложити за мај 2020. године – поручио је Конатар.

О укидању имунитета: 

Скупштина Црне Горе одбацила је скидање имунитета посланицима, Драгану Краповићу, Милану Кнежевићу, Зденки Поповић, Милуну Зоговићу и Владану Раичевићу, док је имунитет скинут Петру Ивановићу.

- Када сам ја у питању, до сада сам се два пута одреркао имунитета. Први пут јавно на телевизији Црне Горе. Сада исто чиним и трећи пут, позивам све колеге посланике да заједно изгласају-казао је  посланик ДПС-а Петар Ивановић о разматрању укидања његовог имунитета.

Укидање имунитета

 Извјештај са предлогом Административног одбора којим се даје одобрење да се против Петра Ивановића посланика у Скупштини Црне Горе може покренути кривични поступак;

Извјештај са предлогом Административног одбора којим се не даје одобрење да се против Драгана Краповића посланика у Скупштини Црне Горе може покренути кривични поступак;

Извјештај са предлогом Административног одбора којим се не даје одобрење да се против Владана Раичевића посланика у Скупштини Црне Горе може покренути кривични поступак;

Извјештај са предлогом Административног одбора којим се не даје одобрење да се против Милана Кнежевића и Милуна Зоговића посланика у Скупштини Црне Горе покрене кривични поступак;

Извјештај са предлогом Административног одбора којим се не даје одобрење да се против Зденке Поповић посланице у Скупштини Црне Горе може покренути кривични поступак;

Драган Краповић посланик Демократа казао је, између осталог, да наводи у пријави против њега нису довољни доказ за оно за шта је осумњичен. 

Гласање о овим предлозима наставља се у 17 часова.

УРА и ДФ се међусобно оптужују за уцјењивање:

-С обзиром да питања Тужилачког свајета нема...чињеница је да се ова тема одлаже, да епилога нема...Правде још нема, сви смо у исчекивању већ годину дана, без правде и слободе све је фарса..ако не буде Тужилачки савјет данас на дневном реду ја ћу даћи свој допринос данас за оно што буде везано за питање правде..све што не буде за то везано изузећу се...-казао је посланик Срђан Павићевић из УРА-е на почетку сједнице.

Он је питао предсједника Скупштине може ли да обећа да ће кроз десет дана бити питање Тужилачког савјета на дневном реду.

Бечић је казао да ако Одбор за полиитчки систем утврди предлог ставиће то питање на двени ред под тачком 13. 

- Али не може да се стави на разматрање питање за које нема формални акт. Не може да се разматра празан папир-казао је Бечић.

-Инсистирао сам да почнемо што прије јер идем да дам изјаву у тужилаштву јер ме лично гони Миливоје Катнић.Није ми јасно зашто УРА то потенцира. Нама је такође то питање битно, али извршна власт је у овом тренутку битнија односно њено функционисање. Важно је да не уцјењујете у политичком смислу јер ће се Тужилачки савјет изабрати. Биће изгласан Тужилачки савјет, не брините...не постоји у политичком систему само УРА...-казао је између осталог Радуновић наводећи да УРА не треба да уцјењује. 

На то је реаговао посланик Милош Конатар из УРА-е који је рекао да они никога не уцјењују и да је УРА за договор. Додао је да ДФ уцјењује.

-Ви који уцјењујете функионисање Владе од почетка, од гласања буџета до осталог. УРА никога не уцјењује. Не пристајем на нешто што је ДФ политички замислио не значи да било кога уцјењујем. УРА је увијек била конструктиван партнер за разговор и договор поштујући различитости међу нама- навео је Конатар.

Павићевић је поручио је да није желио да изнервира никог и подиже тензије.

-Тужилачки савјет се не изгласава због тога што неко не жели да изгласа- навео је Павићевић.

Живковић: Законом о изборима за постизање несигурности

-Зако о обједињавању локалних избора је начин да се политика усмјери на нешто што служи грађанима....На основу извјештаја ЕК о расцјепканим локланим изборима то је означено као тешкоћа... Јасна су и европска очекивања, грађанима нико не смије ускратити право да бирају...Овим законом се њима то не ускраћује. Овим законом су обухваћене и оне Општине у којима су на власти партије из парламентарне Већине али и партије и опозиције, дакле сви су једнаки... -казао је посланик Момо Копривица из Демократа коментаришући Предлог закона о допунама Закона о локалној самоуправи.

Он је додао да ово није први пут да се усваја овакав Закон и да је то било 2006. године и да ДПС боли резултат избора у Никшићу гдје су доживјели пораз.

Посланик ДПС-а Даније Живковић је казао да је предсједник Црне Горе по закону расписао изборе. 

-Овим законом се жели постићи уношење несигурности у политички систем...Изборне листе су предале и партије  које се залажу за одлагање избора..-казао је између осталог Живковић и додао: " Не брините ништа, бићете поражени у све три општине".

-Ви нема те политичку петњу да кажете премијеру да нема ваше повјерење, да му каћжете "ви нисте наш премијер", јер знате чега се бојите-повратка проевроских снага-поручио је он. 

Брајовић: Решење ванредни избори

Посланик СД-а Иван Брајовић казао је да ће Социјалдемократе гласати против предлога да се обједине локални избори или да се чак неће ни изјаснити. Он сматра да се тај закон треба повући.

-Овдjе се не ради о обjедињавању избора већ о избjегаваwу изборног пораза. Овдjе се сасвим очекуjе извjестан изборни пораз. Предлажем да одмах преинемо воо, да не кажем неку тежу ријеч каква је ово расправа...и да се договоримо-казао је Брајовић између осталоги додао да су право решење ванредни парламентарни избори.

Радуловић: Нећу да се више крвимо

Посланик Бранко Радуловић jе рекао да у Црноj Гори нема демократије.

-Не можете ви без нас, а ни ми без вас...Одбор за изборно законодавство мора да утврди истину, ко има а ко нема уставне норме да буде држављанин, ко има бирачко право... Ако ја дјелим судбину овога овдје, не може неко други да учествује у тој расподјели буџета па био ми рођени брат...о многим техничким стварима се нисмо договорили...Хоћу да изборне листе бдуу отворене осим за лидере. Оћу предсједник државе да се бира овдје, у Скупштини. Хоћу један дан све изборе.Нећу да се крвимо сваки дан, нећу да стално мислимо о изборима...-поручио је између осталог Радуловић.

Он је додао да је Ђукановић и његов предсједник али да је био ауторката и да му је уништио 30 година. 

Вучуровић: Немам натприродне моћи, али у Скупштини лебди дух Позитивне

Ибрахимовић: БС за обједињавање избора, али не на једнострани начин

-Начин предлагања овог предлога најбоље одсликава актуелну политичку ситуацију'- рекао је Ервин Ибрахимовић из БС-а. 

Навео је да се боји да ово није пут, већ да мора постојати инклузивни дијалог свих политички снага.

-Предлагач је то избјегао. БС је за обједињавање избора, али не на овакав једнострани начин и зато предлажем да се повуче овај предлог закона- рекао је Ибрахимовић.

Вуксановић Станковић: Избори ће се одржати

-Као што је ова Влада већ пала, тако ова власт одлази...овим законом нисте објединили све општине...Ви изборе на Цетињу, у Петњици и Мојковцу губите...Ова правна хајдучија овдје вам проћи неће-казала је Драгиња Вуксановић Станковић из СДП-а поводом предлога о обједињавању локалних избора додајући да ће се избори одржати.

Додаје: "Предложене измјене су супротне Уставу  и супротне Закону о избору одборника и посланика. Ви нијесте објединили све изборе. Ви сте на себе узели да спроводите правну хајдучију".

Посланик  ГП УРА Милош Конатар сматра да је обједињавање избора европски стандард.

-Надам се да ниједан посланик не доводи у питање намјеру да грађани ЦГ гласају на обједињеним локалним изборима-поручио је он.

Мугоша: Страх вас је суверених гласова

-Ви ово одлажете јер вас је страх резултата избора..имате страх од суверенистичких гласова и гласова на Цетињу...Страх вас јхе јер ће грађани да гледају ваше резултате. Искључиво захваљујући вама је тотална блокада система. Влаад је од 107 закона које ставила на порограм свога рада утврдила само тећину- сматра посланик Борис Мугоша из СД-а. 

Он је додао:"Ако бјежите то је кукавичлук, то није достојанство". 

-Чињеница jе да jе међународна заjедница видjела расипање наше политичке енергиjе и да jе као решење видjела изборе у jедном дану...ЕК је за 21 годину навела да постоји потреба да с еизврши реформа изборног оквира...Сва је прилика да данашња дискузија говори о томе да правимо нову поларизацију. До гласања сви тренба да расмотримо аргументе за и пртив, да што мање емоција унесемо...Ја заиста вјерујем да су избори у једном дану насушна потреба Црне Горе исто као што вјерујем да ово јесте први корак али не и довољно спретан.казала је између осталог Божена Јелушић посланица УРА коментаришући предлог о обjедињеwу локалних избора. 

На то је посланик Мугоша казао да ће се залагати за изборе у једномн дану али да ово, што је предложено, није то.

-Ово нас само удаљава од договора и компромиса...а све што нас од тога удаљава, удаљава нас од ЕУ. Назадујемо...повуците закон из скупштинске процедуре па да се у оквиру Одбора договарамо. Нама треба дијаклог а све се ради да тога дијалога нема- нагласио је Мугоша.

Посланик ЛП Андирја Поповић поручио је да је "ово луда кућа".

Поповић: Луда кућа, тражите одгађање а пријавили сте се на изборе

Милачић: Питајте Ђукановића о разговору са Ескобаром

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић је казао да се опозиција боји фер избора. 

- И да се "изгуби" неки град то ништа неће промјенити... Ако је неко и сумњао у то, не треба да сумња после сусрета господина Ескобара и Ђукановића. ДПС је прошлост, ако не знате питајте Ђукановића шта се десило у том разгоивору и шта се десило у Црној Гори од прије неки дан- казао је између осталог Милачић наводећи да су тада добили званичну поруку и став САД-а.

Додао је: "Нарочито се бојите од прије неки дан, заједно на челу са вашим лидером Ђукановићем".

-Посланици Бошњачке странке неће подржати предлог закона...-поручила је Кенана Струjић Харбић, посланица БС.

Расправа посланице Вуковић и Радуновића:

-..То су исти они који признају само изборе на којима они побјеђују...-казала је између осталог посланица ДПС-а Александра Вуковић коментаришући предлог да се избори обједине.

Она је додала да "ако се предсједник Ђукановић за све окриви, сакриће се неспособност ове власти"

-..То више нису вјерници којима са осјећањима можете манипулисати, то су бирачи...-навела је она.

На њено излагање реаговао је Радуновић који је навео да они не гаје илузије када су у питању неки градови али да немају страх од избора.

Вуковић је на  одговорила да се битка за Никшић водила из Србије, из друге државе.

-Вас тако несложне, растројене одржава сам,о страх. Ви треба да идете, не будите полиитчке кукавице- нагласила је она.

Дневни ред:

На дневном реду су измјене закона о унутрашњим пословима, којим се прецизира избор директора полиције, и спорта, којим се врше усаглашавања са међународно обавезујућим конвенцијама у области антидопинга. Посланици ће расправљати о предлогу Административног одбора којим се даје одобрење да се против посланика Петра Ивановића може покренути кривични поступак. Посланици ће се изјаснити о предлозима Административног однора којим се не даје одобрење да се против посланика Драгана Краповића, Владана Раичевића, Милана Кнежевића, Милуна Зоговића и Зденке Поповић може покренути кривични поступак.

На дневном реду сједнице Скупштине је предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав поводом догађаја на Цетињу. Посланици ће се изјаснити о интерпелацијама за претресање питања у вођењу политике у области просвјете, вањских послова и пољопривреде На дневном реду су избори, именовања и разрјешења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 02:46