На наредном састанку лидера парламентарне већине разговараће се о реконструкцији Владе / фото: Иван Петровић Ипе
20/09/2021 u 08:09 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Славен Радуновић о договору у владајућој коалицији: ДФ и Демократе очекују 13 ресора

Разговара се са мањинским партијама да ојачају ову коалицију. Има ту доста отворених питања, али бих рекао да има шанси да дође до одређених помака, каже Радуновић за "Дан"

За полазну основу договора који је постигнут између Демократског фронта (ДФ) и Демократа у циљу реконструкције Владе узели смо понуду премијера Здравка Кривокапића, последњу пред онај преокрет да ће да буде влада експерата, а по којој би ДФ-у, односно странкама из коалиције "За будућност Црне Горе" требало да припадне девет ресора, колегама из Демократа пет, а колегама из Грађанског покрета УРА четири, с тим што мислим да међу та четири улазе и неки њима блиски експерти. То је нека полазна основа, а како ће да буде видјећемо још, казао је за "Дан" посланик ДФ-а Славен Радуновић. Он је рекао да постоји шанса да и мањине буду дио новог договора.

– Имамо велику прилику да оснажимо ову владу која је заиста имала доста проблема у свом функционисању, и објективних и субјективних. Између осталог, нису имали нашу подршку из парламента због одређених потеза, али и због чињенице да једноставно неке ствари нису урадили на начин како смо ми очекивали. То се посебно односи на развлашћивање ДПС-а по дубини, како то воли народ да каже, јер је још увијек на врло одговорним мјестима убједљиво највећи број људи из ДПС-а у односу на све остале странке, иако је та странка изгубила на изборима – истакао је Радуновић.

Говорећи о споразуму из септембра прошле године, он је подсјетио да су из ДФ-а још и у кампањи рекли да су спремни да сви заједно усвоје мораторијум на сва питања која их дијеле, а која су и третирана тим споразумом, тако да су у потпуности спремни да испоштују детаље из тог документа.

– Очекујемо да колеге из мањинских партија ојачају ову коалицију тако да она нарасте на можда 45-46 посланика. То је врло битно јер су пред нама озбиљни изазови, како у борби против организованог криминала и корупције тако и у даљим реформама и напретку по питању економије, што грађане вјероватно и највише занима. Са мањинским партијама се разговара. Има ту доста неких отворених питања, али бих рекао да има шанси да дође до одређених помака – казао је Радуновић.

Из Грађанског покрета УРА јуче су саопштили да ће о евентуалном учешћу у реконструкциjи Владе одлучивати када буду имали прецизниjе информациjе о договору ДФ-а и Демократа, уз оцјену да предлог коjи jе изнесен дjелуjе као ултиматум. Истакли су да би коначна одлука ГП УРА требало да буде донесена након консултациjа са коалиционим партнерима.

– Наравно да jе од значаjа политичка позадина овог изненадног договора између Демократа и ДФ-а, али и техничко-административни аспект предлога, у смислу организациjе управе коjа може на наjефикасниjи начин одговорити захтjевним задацима коjи стоjе пред нама – казала jе јуче потпредсjедница ГП УРА Jована Маровић за агенцију Мина.

Хитно реформисати тужилаштво

Предсједништво Праве Црне Горе апелује на парламентарну већину и све субјекте власти да се што прије крене у изгласавање новог Тужилачког савјета. То питање не треба везивати за било каква друга питања, па ни за питање о реконструкцији Владе. Правда је нешто што смо обећали и дужни свим грађанима и она не смије више ни дана да чека, нити да буде везана за питања партијске политике, једногласно је закључено на сједници предсједништва којом је предсједавао лидер странке Марко Милачић.

– Права поздравља започети дијалог између Демократа и ДФ-а и истовремено позива да се тај процес настави уз пуно учешће и уважавање цјелокупне парламентарне већине, без изузетка, као и уз активну комуникацију са Владом. На сарадњу и договор обавезују нас обећања дата грађанима ове земље да ћемо као нова власт сви заједно дати пуни допринос у борби против организованог криминала и високе корупције коју је бивши режим Мила Ђукановића стварао и одржавао пуне три деценије – саопштено је из Праве.

Коментаришући предлог ДФ-а и Демократа да се броj министарстава увећа на 18, уз два нова потпредсjедничка мjеста, она jе рекла да jе досадашњи рад Владе, односно поjединих ресора, показао да постоjи простор за одређено редефинисање поjединих министарстава.

– Намеће се закључак да jе поjедина министарства могуће ослободити одређених ресора, како би се у тим областима постигли бољи резултати. Међутим, неjасно jе на основу коjих параметара и анализа jе утврђен предложени броj од 18 министарстава, уз три потпредсjедничка мjеста, и док то не видимо не можемо ни заузети став – казала jе Маровић.
Реагујући на њену изјаву, посланик ДФ-а Маја Вукићевић је саопштила да у договору с колегама из Демократа не постоjи ништа ултимативно, већ jе у питању полазна тачка за конкретан договор парламентарне већине о начину реконструкциjе Владе.

– Чињеница jе да двиjе велике коалициjе, коjе су освоjиле 37 мандата, ниjесу задовољне начином на коjи jе досад функционисала Влада и да мисле да jе потребна одређена реконструкциjа. Ултимативно и уцjењивачки би било да неко са четири мандата игнорише вољу тридесет и седам посланика. За коалициjе "За будућност Црне Горе" и "Мир jе наша нациjа" гласало jе 184.564 грађана, а не желимо да вjеруjемо да колегама из ГП УРА ниjе битно мишљење тих грађана и њихових представника у парламенту. Стога позивамо да, умjесто што доприносе продубљивању кризе тиме што на невиђено одбацуjу договор Демократског фронта и Демократа, буду одговорни и даjу своj допринос да се постоjећа криза превазиђе – поручила је Вукићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:27