/ - СНП лого
22/10/2021 u 11:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СНП: Влада обесмишљава припрему пописа

СНП ниjе била и неће бити jедан од инструмената претходног а и садашњег непромиjењеног састава менаџмента Монстат-а инструисаног од Демократске партиjе социjалиста

Социjалистичка народна партиjа Црне Горе ниjе хтjела да учествуjе у унаприjе припремљеноj и осмишљеноj Jавноj расправи о Закону о попису становништва 2021. године, од стране бившег менаџмента Управе за статистику или боље рећи од стране ДПС, из више разлога, о чему обавjештавамо домаћу и међународну jавност заинтересовану за ову, за нас без дилеме, искључиво статистичку активност коjа jе од великог значаjа не само за статистику већ и за државу Црну Гору, навели су из ове партије у саопштењу.

Наиме како наводе, Министарство финансиjа и социjалног старања, по претходно припремљеном Програму од стране Управе за статистику, расписало jе недавно jавну расправу о Закону о попису становниства 2021. године. Програмом jавне расправе jе дефинисано да “усљед актуелне епидемиолошке ситуациjе у земљи и проглашењу пандемиjе новог корона вируса, поштуjући препоруке надлежних институциjа, а у циљу спречавања његовог ширења, циjенимо оправданим да jавна расправа нема организован округли сто, већ се предлози, сугестиjе и коментари на Нацрт закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години могу доставити Министарству финансиjа и социjалног старања”(писаним путем).

Тако организована jавна расправа jе траjала 20 дана и завршена jе 3. октобра 2021. године након чега jе Министарство финансиjа и социjалног старања, после десет дана обjавило Извjештаj о спроведеноj jавноj расправи потписан од стране министра  Спаjића. Извjештаj jе обjављен и на званичном саjту овог Министарства.  У Извjештаjу о спроведеноj jавноj расправи представљене су примjедбе, предлози и сугестиjе у писаном или електронском облику пристигле са девет различитих адреса за коjе су, како се у Извjештаjу наводи овлашћени представници,  два представника  Министарства финансиjа и социjалног страња и четири представника Управе за статистику (МОНСТАТ), припремили разлоге њиховог прихватања, односно, неприхватања.

Први разлог због коjег СНП како кажу, ниjе хтjела да учествуjе у овако припремљеноj jавноj расправи jе да jавна расправа ниjе била, како jе и назначено у наслову, jавна и транспарентна. А морала jе бити, приjе свега, због бољег jавног саопштавања о времену спровођења не само путем званичног саjта већ и кроз учесталиjе информациjе преко средстава jавног информисања у циљу укључивања већег броjа релевантних учесника.

Други разлог jе немогућност jавног представљања и сучељавања мишљења различитих корисника статистичких информациjа у смислу доношења правих разлога и одлука за прихватање или неприхватање датих предлога, сугестиjа и коментара а да то не зависи само од овлашћених представника Министарства финансиjа и Монстата.

Сматрамо да оваквом jавном расправом ниjе задовољен jедан од главних разлога постоjања статистике а то jе задовољавање националних интереса као и то да ниjе у складу са неколико принципа на коjима се темељи званична статистика а првенствено са принципом непристрасности и обjективности у смислу jеднаког третирања корисника.

Ово посебно из разлога што смjена у Управи за статистику ниjе завршена смjеном госпође Гордане Радоjевић као директорице ове институциjе већ оправдано сматрамо да се и даље у континуитету обесмишљава читав поступак у припреми пописа од стране њених сарадника, са циљем да се попис не спроведе или да се спроведе али да се у току спровођења прекине или у коначном да се резултати не обjаве због одређених оваквих или сличних пропуста у процесу припреме ове наjвеће и наjкомплексниjе статистичке акциjе.

Додатно обавjештавамо и домаћу и међународну jавност да ће Социjалистичка народна партиjа у процесу рада на скупштинским пододборима детаљно посветити пажњу Нацрту закона о попису, када ће наши представници указати на пропусте и недостатке Нацрта закона о попису становништва, додали су саопштењу.

– Ниjе нам намjера да дjелуjемо партиjски и политички већ желимо да као озбиљна политичка партиjа допринесемо стварању услова за транспарентан рад, што jе услов за спровођење пописа становништва коjи се очигледно неће спровести у 2021. години како jе и осмислио претходни менаџмент у Монстату - навели су из СНП-а.

СНП ниjе била и неће бити  jедан од инструмената претходног а и садашњег непромиjењеног састава  менаџмента Монстат-а инструисаног од Демократске партиjе социjалиста, закључили су у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:57