ДРАГАН ШОЋ / -DAN
09/02/2022 u 19:53 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Шоћ: Ђукановић није дужан да одлуку усклади са законом, од обједињавања избора нема ништа

Ниједним законом се не може нити скратити нити продужити мандат Скупштине. Мандат је дефинисан Уставом, који јасно каже под којим условима се мандат некој скупштини може продужити, појашњава Шоћ

Адвокат и бивши министар правде Драган Шоћ казао је за "Дан" да недавно усвојене допуне Закона о локалној самоуправи којим је предвиђено одржавање свих локалних избора у једном дану не обавезује предсједника државе Мила Ђукановића да их усклади са одлуком коју је донио крајем прошлог мјесеца да се избори у Беранама и Улцињу одрже 27. марта. Шоћ појашњава да је тим измјенама предвиђено и продужење мандата за неколико скупштина општина, што, како истиче, није реално јер се законом не може ни скратити ни продужити мандат скупштине.

– Закон се не усаглашава са одлуком и сматрам да Ђукановић није дужан да одлуку усклади са законом јер је одлуку о одржавању избора у двије општине донио много прије него што је закон усвојен. Закон не важи уназад него унапријед, а и ниједним законом се не може продужити мандат ниједне скупштине, било на локалном, било на државном нивоу, ако нису створени уставни услови за то. За мене ту нема дилеме. Устав је веома прецизан и каже да мандат скупштине траје четири године, осим ако се деси ратно или друго стање које онемогућава нормалне одржавање избора – казао је Шоћ.

Он је нагласио да се ниједним законом не може ни скратити ни продужити мандат скупштине, да је мандат дефинисан Уставом, који јасно каже под којим условима се мандат некој скупштини може продужити.

– Мандат скупштине се увијек може скратити јер је то ствар договора оних који чине ту скупштину, а не закона, али се не може продужавати. Јер, ако би се могло продужавати, онда би и скупштина могла да донесе закон да продужи себи мандат. Свака скупштина је аутономна у границама своје надлежности и они могу да донесу одлуку о скраћењу мандата, независно од тога ко шта мисли. На примјер, прошле године је продужен мандат Скупштини општине Тиват због ситуације за пандемијом изазваном корона вирусом. Али то мора да се констатује, утврди, прогласи, па да се онда на основу проглашења- констатације таквог стања донесе одлука да се продужи мандат скупштине општине, односно Скупштине Црне Горе. То су елементарне уставне ствари које морају да се поштују и никакав закон их не може промјенити. Као што не може скупштина законом да продужи себи мандат мимо Устава – рекао је Шоћ.

Није реално да се сви избори увијек одржавају у истом дану

Драган Шоћ каже да је протеклих дана често чуо реченицу да је важно да се сви локални избори одрже у истом дану.

– Зашто је важно да се одрже у истом дану? Па у Црној Гори се дешавају макар разноразне ствари – да у једној општини буде криза па јој се скрати мандат, да у другој буде нешто друго, па зашто не пустити да све иде својим током? Зато није реално да се сви избори увијек одржавају у истом дану. У конкретном случају, Ђукановић се понаша у складу са Уставом. Има рокове до кад треба да распише изборе и он је то урадио – појашњава Шоћ.

Недавно усвојене допуне Закона о локалној самоуправи предвиђају обједињавање 14 изборних процеса у истом дану, када се одржавају и локални избори у Главном граду. По том закону би се избори који су већ заказани крајем марта одложили, а у три општине би се продужио мандат локалним парламента.

Он појашњава да би продуживање мандата мимо Устава отворило могућност злоупотреба.

– Може да се скрати мандат, али не може да се продужи јер би то отворило могућност злоупотребе и онда се поставља питање чему онда писање о томе да мандат траје четири године и чему онда норме да се мандат може продужити под одређеним условима. Испада сад да је неко сјео и рекао хајде да овима продужимо мандат, а овима скратимо да бисмо уклопили изборе у једном дану јер некоме тако одговара. Не може. Постоји Устав и правила која се морају поштовати, одговарало то неком или не. ​Тешко да ћете и у једном парламенту – звао се он Собрање, Сабор, Народна скупштина, Бундестаг... – наћи да је продужио себи мандат. Нећете сигурно јер је то немогуће. Немогуће је јер би то значило да отварате могућност диктатури. То је Адолф Хитлер урадио у Њемачкој `33. године и Њемци су се опаметили од тада и нико више то није покушао да уради ​– казао је Шоћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 17:16