Драган Шоћ / Foto: Arhiva
10/09/2021 u 07:49 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шоћ: Јавна расправа о закону о попису није неопходна

Ту нема никаквих драматичних промјена, каже бивши министар правде

Адвокат и бивши министар правде Драган Шоћ казао је за "Дан" да јавна расправа о закону о попису није неопходна.

Он је истакао да ту нема никаквих драматичних промјена.

– Не видим да се ишта драматично промијенило у том закону да би морала да се организује јавна расправа. Наравно, уколико се организује, ни то не би представљало никакав правни проблем – рекао је Шоћ.

Највише спорења претходних мјесеци изазивало је питање да ли ће се грађани изјашњавати о етничкој припадности, вјероисповијести и матерњем језику, а Шоћ не види разлог да се не постављају та питања.

– Та питања су била на сваком попису којег се сјећам и не видим разлог зашто се не би и даље постављала. Неко је некада закључио да је то дио који треба да егзистира и, колико ја знам, нико се никада није успротивио томе. Не причам о томе како ће се ко изјаснити. То је индивидуално право свакога – истакао је Шоћ.

По информацијама које су се појавиле у медијима, попис становништва у Црној Гори највјероватније ће бити одржан ове године.

Нацрт закона о попису становништва прво би требало да се нађе пред Владом Црне Горе, а онда и пред парламентом.

Нацртом је предвиђено да ће пописом бити обухваћени црногорски држављани који живе у Црној Гори, странци са сталним или привременим боравком и странци којима је одобрена међународна или привремена заштита или траже међународну заштиту у Црној Гори.

Посланик ДФ-а Јован Вучуровић рекао је за "Дан" да се попис мора одржати ове године јер је законом тако предвиђено, те да се нада да коалиција којој припада упорношћу помаже да држава испуни ту обавезу.

image

Вучуровић

Фото: Иван Петровић Ипе

– Ово ће бити први пут након Другог свјетског рата да су се стекли услови да попис буде слободан и да реално прикаже ситуацију. Подсјећамо да је бивши режим радио све и свашта како би монтирао и фалсификовао резултате, па ево прилике да се грађани изјасне слободно и релаксирано. Са друге стране, чуди оволики отпор бившег режима и њихових партнера из "друге фамилије" да се попис одржи, чиме показују да нису заинтересовани да се испуњавању законске обавезе, већ да остану резултати са пописа из 2011. године, који су плод притисака, уцјена и фалсификата. Сама чињеница да се ти кругови овако плаше говори да су резултати из претходног периода били лажирани и да су носиоци тога пројекта управо поменути антисрпски кругови – рекао је Вучуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:03