Драган Шоћ / - DS
28/05/2021 u 10:39 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шоћ: Кривокапићева акција штети епископу Јоаникију

Адвокат, у изјави за портал Дана, се пита ко је дао овлашћења Кривокапићу да преноси поруку вјерног народа Црне Горе патријарху, наглашавајући да је он премијер свих грађана Црне Горе

Члан Правног савјета Митрополије црногорско - приморске, адвокат Драган Шоћ, каже да је одлазак црногорског премијера Здравка Кривокапића у Патријаршију, на разговоре са патријархом српским Порфиријем непотребна и незграпна политичка акција, која само штети епископу Јоаникију.

Шоћ је за портал Дана истакао да је Кривокапићев наступ у Патријаршији није био паметан и да није јасно шта је црногорски премијер хтио да постигне.

Српска православна црква, касно синоћ је саопштила да је Темељни уговор са државом Црном Гором усаглашен и да се очекивало да Кривокапић дође јуче у Београд и потпише га. Кривокапић се појавио у Патријаршији и патријарху Порфирију изнио "до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити", инсистирајући да то буде 30. октобра, на дан смрти митрополита Амфилохија.

Кривокапић је пренио патријарху и поруку вјерног народа Црне Горе који сматра да епископ Јоаникије треба да буде именован за митрополита црногорско - приморског.

Шоћ се пита ко је дао овлашћења Кривокапићу да преноси поруку вјерног народа Црне Горе патријарху, наглашавајући да је он премијер свих грађана Црне Горе.

- Ту поруку треба да пренесе свештенство из Црне Горе, и сигуран сам да и патријарх и Свети арихијерејски сабор знају какав је однос вјерника у Црној Гори према епископу Јоаникију. То је велики политички фаул премијера и сматрам да је својим поступцима одмогао епископу Јоаникију. Сада се отвара простор и за оне који су критички настројени и који могу рећи да је епископ Јоаникије позвао Кривокапића да му помогне. Ја сам спреман да дам обје руке да то није тако - каже Шоћ.

Он истиче да ће Кривокапићеву посјету неки тумачити и као политички притисак црногорске Владе на цркву.

- Није ми јасно зашто је то урадио. То је незграпна и непотребна политичка акција. Шта ће се даље догађати не могу да предвидим - каже Шоћ.

Сабор СПЦ почео је 24. маја Светом архијерејском литургијом, а дан касније је започет радни део, односно засједање.

У питању је први Сабор СПЦ од кад је Порфирије постао поглавар СПЦ, а очекује се да на њему буде решено питање ко ће убудуће бити на месту митрополита црногорско – приморског.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:37