Бобан Станишић / - Фото: ПзП
04/11/2021 u 16:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станишић: Неопходно отварање широког дијалога о побољшању положаја младих

Он је нагласио, да тренутно предложени састав Савјета за младе предвиђа да Министарство просвјете, науке, културе и спорта савјетује само себе

Иако смо ''лидери'' у региону, Црна Гора је дефинитвно на зачељу када је у питању брига о младима и спровођење омладинске политике, оцијенио је предсједник младих Покрета за Промјене Бобан Станишић.

  - Не треба напомињати да смо први Закон о младима добили тек 2016. године, а о квалитету тог законског рјешења најбоље говори да се само двије године касније морало приступити изради новог закона. Садашњи закон који третира питање младих има добрих нормативних рјешења, међутим неопходно је кренути у процедуру његових измјена и допуна како би отклонили све недостатке. Овим путем позивам Управу за спорт и младе да одустане од формирања Савјета за младе, јер тренутно законско рјешење које третира састав Савјета није адекватно - навео је Станишић.

Он је нагласио,  да тренутно предложени састав Савјета за младе предвиђа да Министарство просвјете, науке, културе и спорта савјетује само себе.

 - Измјенама и допунама Закона о младима потребно је Савјет учинити инклузивнијим и омогућити учешће представника рањивијих група као што су млади из ромских заједница и  млади са хендикепом. Да формирање Савјета у оваквом саставу није приоритет најбоље говори чињеница да је по Закону о младима овај Савјет требао бити формиран још 2019. године. Такође је потребно нормативним прописима приближније регулисати спровођење омладинске политике на локалном нивоу и регулисати казнену политику која је неадекватна и не третира на прави начин одговорне институције у случају недоношења локалних акционих планова - додаје он.

Како је навео, појам младих је међусекторско питање и неопходно је отварање широког и међусекторског дијалога и анализе постојећег стања у циљу побољшања положаја младих.

 - Неопходно је да креирамо атмосферу у којој ће заједница системски да брине о младима, да праворемено препознаје потребе младих и подстиче и уважава као саговорнике у процесу доношења одлука. Потребно је да Влада Црне Горе, прије свега Министарство просвјете, науке, културе и спорта и Управа за младе и спорт у наредном периоду створе све услове за активно учешће и партиципацију младих у раду институција, а прије свега у процесу доношења нове Стратегије за младе и евалуације старе, како би тај процес био потпуно транспарентан и инклузиван - додаје Станишић.

На тај начин би се, како објашњава, омогућило младима да преузму одговорност за сосптевну будућност и будућност друштва, а за резултат би имали квалитетну Стратегију за младе која не би била само мртво слово на папиру, већ квалитетан документ са реалним плановима и циљевима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 08:20