Кенана Струјић Харбић / IVAN PETROVIC-IPE
28/11/2021 u 13:28 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Струјић Харбић о неизбору предсједника ДИК-а: Власт није способна да обезбиједи демократски амбијент за изборе

Црноj Гори је потребна нова власт коjа ће откочити многе процесе коjи нас или враћаjу годинама уназад или нас држе заковане у мjесту, у сваком случаjу без напретка, навела је Струјић Харбић за "Дан"

На свега седам дана од локалних изборе у три црногорске општине, позиција предсједника Државне изборне комисије (ДИК) и даље је упражњена. Иако су стизали апели како са домаћих тако и са међународних адреса, посебно од ОЕБС-а, да се чим прије предложи кандидат за ту позицију и изгласа на сједници Скупштине, то се још увијек није десило. Нова сједница Административног одбора заказана је за сјутра, али се наставак поступка за избор предсједника кључне изборне институције није нашао на дневном реду, па је сада и више него очигледно да ће се избори 5. децембра спровести, а да ће Државна изборна комисија, која је другостепени орган у одлучивању, бити у блокади.

Члан Административног одбора и посланик Бошњачке странке Кенана Струјић Харбић казала је за "Дан" да је заиста неjасно зашто актуелна већина не рjешава таj проблем и зашто jе приступ том веома важном питању тако неозбиљан и неодговоран.

– То jе jош jедан од показатеља да Влада и актуелна власт нису способни да обезбиjеде правно стабилан и поуздан амбиjент и да грађанима Црне Горе омогуће потпуно уживање основних права и слобода попут права гласа, те да jе Црноj Гори потребна нова власт коjа ће откочити многе процесе коjи нас или враћаjу годинама уназад или нас држе заковане у мjесту, у сваком случаjу без напретка – рекла је Струјић Харбић.

Она је додала да вjеруjе да jе посао и обавеза Владе и власти да креираjу сигуран правни амбиjент у држави у коjем ће грађани осjетити потпуну правну сигурност.

– Свjедоци смо, међутим, од самог конституисања ове скупштинске већине да jе она радила управо супротно, од доношења ад хок закона за смjену понекад и само jедног човjека, до немогућности да риjеши нека горућа и важна питања – навела је Струјић Харбић.

Под хитно отворити питање избора предсједника ДИК-а

Из Центра за грађанско образовање (ЦГО) недавно су позвали чланове Административног одбора Милуна Зоговића, Луиђа Шкрељу, Радоша Зечевића, Владана Раичевића, Драгана Вукића, Мома Копривицу, Владимира Мартиновића, Милоша Конатара, Далиборку Пеjовић, Сузану Прибиловић, Дамира Шеховића, Кенану Харбић Струjић и Рашка Коњевића да под хитно отворе питање избора предсједника ДИК-а.

Они су навели да jе поступак избора новог предсjедника ДИК-а одавно започет, али да из непознатих разлога jош ниjе окончан.

– Очекујемо да ће Административни одбор хитно предложити, а Скупштина Црне Горе изгласати стручног кандидата и да оваj избор неће бити предмет партиjских трговина. Предсjедник ДИК-а мора уживати широку подршку, а то захтиjева стављање jавног, а не партиjског интереса у фокус, па ће се и одговорност посланика према демократизациjи и европеизациjи мjерити и према овом избору– саопштили су тада из ЦГО.

Административни одбор је раније завршио саслушање кандидата за предсjедника ДИК-а. Саслушана су три од четири кандидата, и то Никола Мугоша, савјетник у ДИК-у, Амер Шукурица из Подгорице и Јован Војиновић из Бара, док се Никола Медојевић није одазвао позиву на саслушање. То није ни била обавеза кандидата, већ само израз добре воље. Одбор је требало да предложи једног кандидата и такав предлог упути Скупштини на гласање, али се то још увијек није догодило.

Из ОЕБС-а су више пута саопштили да jе избор предсjедника ДИК-а нужност, те да челник те институције треба да има богато искуство у области избора и изборне администрациjе.

Позиција предсједника ДИК-а је упражњена од кад је Скупштина разријешила Алексу Ивановић jер је ДИК 28. децембра прошле године одбила да верификује посланички мандат посланици коалиције "Црно на бијело" Суади Зороњић, која jе на том мjесту требало да замиjени колегу Филипа Аџића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:30