/ -ZGRADA VLADE (FOTO: RTCG)
01/10/2023 u 12:19 h
Svetlana Ćetković, Gordana BojanićSvetlana Ćetković, Gordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svi bi pregovarali javno, ali Vladu formiraju tajno

Podijeljena su mišljenja oko toga da li pregovori o formiranju Vlade treba da budu potpuno otvoreni ili je neophodno da se odvijaju daleko od očiju crnogorske javnosti. U svakom slučaju, Vlade još nema iako su ovo bili do sada najduži pregovori o izvršnoj vlasti

Predsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je prije nekoliko dana da je rješenje za formiranje 44. Vlade u inkluzivnosti, a mnogi smatraju i u trasnsparetnosti, odnosno, čini se da bismo do brže došli do nove vlade ako bi pregovori o njenom formiranju bili transparentni i kada bi građani znali šta ko traži, odnosno šta će ko dobiti.

Upravo je Abazović učestvovao u formiranju 42. Vlade, kada su razgovori vođeni u Manastiru Ostrog, daleko od očiju javnosti, pa ima dosta iskustva i u netransparentnim pregovorima. Na drugoj strani, fingirani su otvoreni pregovori o manjinskoj 43. Vladi, ali su i oni pripremljeni iza kulisa.

Upravo je to i bio razlog da pitamo neke crnogorske političare da li smatraju da bi potpuno otvoreni pregovori o Vladi, u prisustvu javnosti, a možda i pred TV kamerama, doprinijeli transparentnosti, ali i bržem formiranju izvršne vlasti.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković ističe da ova partija nema šta da krije i da podržava otvorene pregovore, ali da oni o tome ne odlučuju.

Abazović: Ne može ništa na silu

Predsjednik Vlade i Građanskog pokreta URA Dritan Abazović u nekoliko navrata je govorio da umije da sastavi Vladu i da oni koji to ne umiju treba da mu se obrate. Slično je o aktuelnim pregovorima govorio i za "Glas Amerike".

– Crnoj Gori treba nakon izbora nova vlada, međutim, znate kako, ne možemo na silu da je dogovorimo. Oni koji su preuzeli odgovornost na sebe da odrade taj posao, što je sasvim o-kej, treba da ga dovedu do kraja. Ukoliko u tome ne mogu da uspiju, onda treba da prepuste nekom drugom da proba – rekao je Abazović u pomenutom intervjuu, ne precizirajući ko bi taj drugi mogao da bude.

– Što se tiče Socijalističke narodne partije, ona je uvijek otvorna za javne i transparentne nastupe, pa i za pregovore. Naravno, pregovore o 44. Vladi vodi i koordinira njima mandatar Milojko Spajić i to je pitanje za njega. Ponavljam, Socijalistička narodna partija nema šta da krije i nema ništa protiv da ti pregovori budu potpuno javni i transparentni. Naravno, ako na to pristaju i ostali – kazao je Joković za "Dan".

Na drugoj strani, ministar ekonomskog razvoja i turizma i funkcioner Građanskog pokreta URA Goran Đurović smatra da je od toda da li su razgovori otvoreni ili zatvoreni važnije na kakvim osnovama su zasnovani.

– Mislim da nije mnogo bitno da li su pregovori otvoreni ili zatvoreni. Suština je da se pregovori vode na zdravim osnovama i na programskim načelima. Ako to imate definisano i znate šta hoćete, potpuno je nebitno kako se pregovori obavljaju, tako da mislim da je to osnovna greška i u ovom pregovorima. Kada se napravi graška u postavci, onda je sve ostalo nebitno – istakao je Đurović.

Funkcioner Nove srpske demokratije i bivši poslanik Dejan Đurović kaže da koalicija u kojoj je sada njegova partija nema šta da krije i da otvoreno govore o svim pregovorima.

– Koalicija "Za budućnost Crne Gore" apsolutno nikad ništa nije krila. Do sada smo uvijek bili jasni i transparenti, sa jednom pretpostavkom da do sada pregovori o vladi u Crnoj Gori i bilo gdje u regionu nikada nisu bili javni. Bojim se da bi to prešlo u javnu raspravu kojom bismo možda zabavili građane, ali formiranje Vlade i bavljenje ozbiljnom politikom nije prepoznato kao javni dogovor u kojima bi učestvovali građani. Zato postoje izbori, da građani imaju svoje predstavnike koji će ih zastupati – rekao je Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:00