/ SKUPSTINA CRNE GORE-IVAN PETROVIC-IPE
08/09/2021 u 17:54 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сви клубови из власти подржали иницијативу за смјену шефа државе

Иницијатива је раније долазила и од неких других колега из опозиције, али оно што је проблем јесу реформе које нијесу окончане у Уставном суду, који је крајња инстанца за разрјешавање предсједника државе, казао је Конатар

Сви конституенти владајуће коалиције начелно су подржале иницијативу за смјену предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, потврђено је "Дану" из посланичких клубова владајуће коалиције. Социјалистичка народна партија (СНП) упутила је посланичким клубовима Демократски фронт – НСД, ДНП, УЦГ, РП, Демократе – Демос – "Мир је наша нација", Демократски фронт– Покрет за промјене (ПзП) и "Црно на бијело" предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав.

Предсједник клуба посланика ДФ-а Славен Радуновић саопштио је да ће потписати ту иницијативу.

– Наравно да ћемо потписати. То се не доводи у питање – казао је Радуновић за "Дан".

Предсједник клуба посланика "Црно на бијело" Милош Конатар казао је да су и они за ову иницијативу јер је у изазовним данима, у којима се подстичу подјеле међу грађанима, задатак предсједника свих грађана био да тензије смирује, а не да долива уље на ватру.

– Ђукановић је не само тим поводом, него и свим својим досадашњим дјеловањем у протеклих 30 година на политичкој сцени заслужио опозив из политичког живота Црне Горе. Тако да иницијатива колега из СНП-а и њено образложење нијесу спорни и свакако да ће имати подршку нашег посланичког клуба. Та иницијатива је раније долазила и од неких других колега из опозиције, али оно што јесте проблем јесу реформе које нијесу окончане у Уставном суду, који је крајња инстанца за разрјешавање предсједника државе – истакао је Конатар.

Додао је да то говори и о хитности реформи у области правосуђа и реформи у Уставном суду, јер све док су заробљене институције које су крајња инстанца за доношење оваквих одлука, иницијативе, колико год биле оправдане и утемељене, неће доживјети прави и одговарајући епилог.

Одлучује Уставни суд

По Уставу, мандат предсједника Црне Горе престаје истеком времена на које је биран, оставком, ако је трајно спријечен да врши дужност предсједника или разрјешењем. Процедуру разрјешења шефа државе због кршења Устава може покренути Скупштина, на предлог најмање 25 посланика, али Уставни суд утврђује да ли је било кршења. Предлог за покретање поступка Скупштина доставља предсједнику Црне Горе на изјашњење.

Одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд и без одлагања је објављује и доставља Скупштини и предсједнику Црне Горе. Скупштина може разријешити предсједника државе када Уставни суд утврди да је повриједио Устав.

Предсједник клуба посланика ПзП-а Бранко Радуловић рекао је за "Дан" да су већ потписали ову иницијативу.

У образложењу иницијативе СНП-а наводи да је 28. августа на Цетињу предсједник Ђукановић изјавио како није паметно инсистирати на устоличењу митрополита на Цетињу, већ да то треба урадити у неком од других храмова, уз поруку да ће тамо бити већинска Црна Гора и бранити достојанство државе.

– Оваквим поступањем предсједник је извршио грубу повреду члана 14 Устава Црне Горе, који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су вјерске заједнице равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова. Такође је прекорачио оквир надлежности предсједника прописане чланом 95 Устава Црне Горе – пише у иницијативи СНП-а.

Сматрају да се предсједник државе директно умијешао у послове једне вјерске заједнице – Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, и тиме, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, то јест начело одвојености вјерских заједница од државе.

"Из СНП-а наглашавају да се предсједник државе директно умијешао у послове једне вјерске заједнице

– Поставља се питање да ли је позивајући на сукобе на дан устоличења митрополита на Цетињу и најављивањем свог присуства том догађају на директан и груб начин повриједио Устав Црне Горе, између осталог и у дијелу чланова број 6, 7, 8 и 14 – предочено је у иницијативи.

Посланик Демократске Црне Горе Драган Kраповић казао је да ће потписати иницијативу за покретање смјене предсједника државе Мила Ђукановића. Он сматра да та иницијатива треба да буде допуњена догађајима и изјавама са Цетиња, или да се поднесе и друга иницијатива.

– Ђукановић је прекршио члан 161 Kривичног законика Црне Горе организујући и позивајући на спречавање вјерског обреда, што је оперативно у дјело спроводио његов савјетник за безбједност Веселин Вељовић. Сви ови догађаји и изјаве су се десили након што је СНП поднио иницијативу за смјену Ђукановића. Без обзира што је једна иницијатива већ поднијета, ваљда није забрањено да евентуално буде и друга – рекао је Краповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:08