Удружење Правника Црне Горе / - фото: УПЦГ
04/06/2021 u 15:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење Правника: Скупштина Црне Горе да усвоjи Резолуциjа о геноциду у Сребреници

Удружење правника поздравља и приjедлог да се Предлог резолуциjе о геноциду у Сребреници достави на разматрање и Одбору за европске интеграциjе и да се исти о њоj изjасни

Удружење правника Црне Горе подржава и придружуjе се апелеу девет невладиних организациjа и организациjа цивилног друштва коjе су позвале да се у Скупштини Црне Горе усвоjи Резолуциjа о геноциду у Сребреници, саопштено је из Секретеријата Удружења Правника Црне Горе.

Удружење правника jе сагласно да одлука скупштинског Одбора за људска права и слободе да не подржи предлог Резолуциjе о геноциду у Сребреници наставак негативног тренда релативизациjе наjмасовниjег злочина на тлу Европе послиjе Другог свjетског рата и покушаj минимизирања значаjа донешених пресуда међународних судова.

Порицање, реалитивизациjа или неприхватање пресуда међународних судова од стране носиоца извршне или законодавне власти озбиљно доводи у питање изгледе Црне Горе за чланство не само у Европскоj униjи, већ и озбиљно повређуjе основне принципе заjедништва вриjедности у овирима Уjедињених нациjа, коjе jе Црна Гора приjемом у УН прихватила и на њих се обавезала, истичу из Удружења.

Удружење правника подсjећа да су Међународни суд правде и Хашки трибунал, судови успостављени под окриљем Уjедињених нациjа, у више предмета у коjима jе поступало више од 60 судиjа различитих националности утврдили да jе у Сребреници извршен геноцид jер jе од 10-19. jула 1995. године систематски убиjено преко осам хиљада ненаоружаних људи.

Из УПЦГ су истакли да је чињеница да jе Скупштина 2009. године усвоjила Декларациjу о прихватању Резолуциjе Европског парламента о Сребреници од 15. jануара 2009. године, свакако jесте позитиван чин и вриjедан истицања, али се мора истачи да предложена Резолуциjа иде корак даље, зато што изричито наводи да jе злочин у Сребреници био геноцид, проглашава 11. jул за Дан сjећања на жртве Сребренице и забрањуjе jавно негирање постоjања или умањења геноцида у Сребреници.

Удружење правника поздравља и приjедлог да се Предлог резолуциjе о геноциду у Сребреници достави на разматрање и Одбору за европске интеграциjе и да се исти о њоj изjасни, тим приjе што се  у незваничном документу Европске комисиjе за поглавља 23 и 24 , jасно наводи да напредак Црне Горе ка ЕУ 'подразумиjева демонстрациjу jаче политичке воље власти за рjешавање преосталих изазова … што укључуjе одбацивање и осуђивање сваког порицања, релативизациjе или погрешног тумачења геноцида у Сребреници, закључено је у саопштењу.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:06