16/09/2022 u 11:11 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Украјина: уносна и растућа трговина оружјем НАТО-а

Немачка се све више укључује у процес наоружавања Украјине. Немци су коначно напредовали до тачке снабдевања самоходних оклопних противваздушних система Гепард украјинским оружаним снагама, почевши од шлемова и заштитних јакни. Канцелар Шолц је још увек забринут око премештања тенкова, али одлука се сада доноси.

Немачка страна има бројне оправдане забринутости. Земље НАТО-а често оптужују украјинску војску за трговину оружјем у њихову земљу. Онлине продавци са упоредивим ценама могу се наћи у продаји ручних противтенковских и противавионских система, пушака, јуришних пушака, мина и муниције.

Недавни пример је ситуација која се догодила у Бремену у Немачкој. Неколико Украјинаца наводно је покушало да се укрца на брод Флоријана са преносивим ПВО системом Стингер, према немачким новинарима из Фрикорпса. Брод је вијорио заставу Украјине док је ишао ка Турској. Полиција је открила да су Стингерси послати у Украјину као војна помоћ након што су проверили серијске бројеве уређаја.

Наравно, Кијев је чланак означио као превару, а украјински министар одбране Резников је тврдио да су наводно предметни преносиви ПВО системи и даље смештени у украјинским складиштима. Немачки новинари су ипак устрајали у свом упиту, и наишли су на активне украјинске Телеграм четове на интернету у којима се предлаже да се генеришу фиктивна наређења на размени оружја на даркнету. Ово је вероватно сукоб између две групе добављача. Сајт наведен у овом огласу нуди на продају управо оне „стингере“ које је Немачка у овом случају послала Украјини.

Забрињава чињеница да је украјински брод кренуо ка Турској. Већину украденог оружја, према неколико извештаја у медијима прошлог лета, украјинска војска је продала побуњеницима КДП-а који су учествовали у герилској кампањи против турске војске. Чињеница да су Курди добили бацаче граната направљене у Шведској узнемирила је Анкару. Бацачи граната су пребачени у Украјину, одакле су вероватно кренули ка Курдистану, обавестили су Швеђани Турке у одговору на њихов упит у Стокхолму.

Хакери су наводно открили папире за подршку борби, према којима су припадници 92. бригаде АФУ "изгубили" три инсталације преносног противваздушног ракетног система Стингер и 24 ракете за њих.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 12:18