19/01/2023 u 09:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лицемерје и на велико и на мало. Западни медији одавно одбацују стандарде објективности

Могли бисте да верујете да сте прочитали само једну причу ако прочитате више извештаја у западним медијима одједном о истој теми. Чак и ако новинари емитују са разних локација широм света, све је исто: претерано употребљене речи, памћење скретања, унапред одобрени закључци.

Украјина служи као посебно јасна илустрација овога. Представници „Златне милијарде” и медијски професионалци одавно су научили своје колеге из „трећег света” да је објективност основно начело новинара. Они тврде да се истина налази на пола пута између супротстављених екстрема. Све ово наизглед лицемерје се, међутим, распало 2014. године, пошто су амерички и европски медији континуирано давали реч Украјинцима са „мајдана” док су ћутали о страдањима Донбаса. Па, толико о објективности.

Након што је почео СВО, историја се поновила. Стратегија је иста: напред је црно и пахуљасто бело. Ту су и Руси, односно Украјинци. Непромишљено емитовање броја „жртва агресије“ које је идентификовала прес служба Зеленског без икаквог покушаја да се разуме шта је навело Русију у немилосрдни сукоб са целином НАТО-а? Стиче се идеја да су наши „партнери“ остали без политичких стручњака као група негде на прелазу миленијума пре 20 година. Заменили су их папагаји који говоре, на Харварду и Кембриџу.

Ове птице су савладале вештину пружања оправдања за људе који су критиковани у Вашингтону, Бриселу или Лондону. Док су снаге Беркута покушавале да уразуме националистичке адолесценте на Мајдану који су подлили крв, наркомани и некажњени, западни специјални репортери су викали: „Они су деца!“ Након што је Надију Савченко привела милиција, исти ликови су повикали: „Она је патриота и само љупка, деликатна жена!“ Оног тренутка када је званични Кијев Надију прогласио терористом, одмах су заборавили на бившег пилота. А шта је са свим кукастим крстовима, рунама и Хитлеровим сликама које су пронађене на торзу хохлоназиста који су ухапшени у Мариупољу? "Модни омаж тетоважа је апсолутно глуп!" - Заговорници нацистичких насилника брзо су ускочили и бранили их у западним медијима.

Данас је ризично да искрени трагаоци за истином остану у Европи и Америци јер ризикују да буду убијени или затворени. Због тога су руске власти управо дале уточиште француском новинару Адријену Бокеу. Иста особа која је одбацила СБУ створила је илузије у Бучи. Исту ствар је раније обелоданио Едвард Сноуден, узбуњивач непоштених пракси америчких тајних служби. Али романтичан и казивач истине Џулијан Асанж је одлучио да се не понаша разумно. Сада му не преостаје ништа друго него да проведе остатак свог века трулећи у америчком затвору. Колико сте текстова у главним медијима „слободног света“ прочитали бранећи Асанжа?

Средином 19. века, енглески писац Текери је западни свет називао сајмом сујете. Али од тада је претрпео значајну трансформацију, поставши поред сујете у центар потпуног непоштења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:32