УРА лого
22/07/2021 u 13:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

УРА: Враћање Солане држави велика побједа, од реформисаног тужилаштва очекујемо испитивање послова

Из УРЕ посебно истичу залагања и борбе свих друштвених актера из земље и иностранства који су се успротивили оваквим намјенама за Солану, свим грађанима, НВО сектору, активистима, амбасадорима, институцијама ЕУ...

Након деценије борбе многих друштвених актера и добронамјерних грађана један од највећих природних бисера државе Црне Горе опет је државно власништво захваљујући јучерашњој одлуци Савјета за приватизацију Владе Црне Горе и то је једна од најзначајних побједа над врло могућим корупционашким активностима и пљачкашким приватизацијама које су се десиле у Црној Гори, саопштено је данас из Грађанског покрета УРА.

 - Ми смо имали једну крађу наочиглед очију јавности гдје је земљиште “Солане” од скоро 15 милиона квадратних метара уступљено Веселину Баровићу за свега 800 хиљада еура, након чега је он имао намјеру да га прода за скоро 260 милиона еура и пренамијени за грађевинско земљиште. Од тужилаштва у којем мора доћи до промјена очекујемо испитивање свих ових послова везано за Солану и одговорност надлежних из државе у том периоду и свих лица повезаних са њима у овом крајње и наочиглед свих корупционашком послу, истичу из УРЕ.

Из УРЕ посебно истичу залагања и борбе свих друштвених актера из земље и иностранства који су се успротивили оваквим намјенама за Солану, свим грађанима, НВО сектору, активистима, амбасадорима, институцијама ЕУ...

 - Хвала им на свему јер само синергија свих тих борби дала је резултате које видимо данас. Хвала бившој амбасадорки Нјемачке Гудрун Штајнакер која је посебно инсистирала на рјешавању овог питања, хвала нашим партнерима из Европских зелених, хвала свим НВО организацијама и свим активистима који су се борили у овој деценији иза нас, наведено је у саопштењу УРЕ.

Напомињу да је подручје улцињске Солане најзначајније станиште на сеоби, зимовању, гнијеждјењу и исхрани птица на цијелој источној обали Јадрана.

 - До данас је на Солани регистровано 240 врста птица, а у прољеће се региструје на стотине и хиљаде водених птица које се овдје заустављају ради одмора и прехране. У сланим базенима је регистровано 114 хиљада биљних врста, а у водама соланских базена 24 врста риба, а на насипима 12 врста водоземаца, 28 врста гмизаваца и 33 врсте сисара, истичу из УРЕ.

Они очекују од Владе Црне Горе да у разговору са реномираним партнерима нађу начин да поврате производњу соли у том предјелу и Солану заштите као природни резерват и еко зону јединствене љепоте.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
ТАГОВИ
СОЛАНАУРА

Izdvojeno

23. septembar 2021 11:33