/ - Дамир Суљевић
26/10/2021 u 08:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уз лоше оцјене ЕК, без предсједника и реформи ДИК дочекује изборе

ЕК напомиње и да се важна питања, попут поступка провјере потписа подршке изборним листама, морају ријешит

Дамир Суљевић, из Центра за грађанско образовање указује како се у Извјештају Европске комисије о Црној Гори за 2021 препознаје да Државна изборна комисија није била на висини задатка током извјештајног периода, који је укључио и парламентарне и локалне изборе у седам црногорских општина.

- ЦГО напомиње да ова институција неспремно дочекује и заказане локалне изборе у три општине, имајући у виду да већ пети мјесеци нема ни предсједника. Европска комисија, позивајући се на извјештај посматрачке мисије OSCE/ODIHR, констатује да су парламентарни избори 2020. године, генерално гледано, протекли транспарентно и ефикасно, али да ДИК није адекватно испунио своју регулаторну улогу. ЕК напомиње и да се важна питања, попут поступка провјере потписа подршке изборним листама, критеријума за прихватање кандидатуре мањинских изборних листа и табелирање разултата морају ријешити- навео је он.

У извјештају се биљежи, како је навео, и да је право на подношење жалби ограничено на случајеве кршења бирачких права самих бирача, што не обезбјеђује пуно право на дјелотворан правни лијек, па је препоручено проширење права бирача на могућност да улажу жалбе које се односе на све аспекте изборног процеса.

- Такође, у се извјештају наводи и како је Скупштина у децембру 2020. године формирала Одбор за свеобухватну изборну реформу, који је имао задатак да предложи законске реформе најкасније до јуна 2021, а што је одложено за крај 2021, јер је Одбор због напуштања од стране опозиције практично нефункционалан. Одбор је имао за задатак предлагање бројних закона важних по изборни процес, али и мјера за јачање професионализма и транспарентости рада ДИК-а- додао је он, поред осталог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:32