Централна церемонија(РТЦГ)
13/07/2021 u 19:52 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: На тековинама антифашизма обновљена Црна Гора, луча 13. јула мора да обасја и ново вријеме

Ђукановић је истакао да је 13. јул бедем против прекрајања историје и путоказ за европску будућност

Црна Гора обиљежава Дан државности, у знак сјећања на 13. јул 1878. године, када је на Берлинском конгресу призната као самостална држава, и на 13. јул 1941. године када је народ Црне Горе почео устанак против фашизма. То је био увод у Народно-ослободилачку борбу, у којој је, важним политичким одлукама, почела обнова државности Црне Горе, укинуте 1918.

Црна Гора слави 80. годишњицу тринаестојулског устанка: Учесници НОБ-а знали су да слобода почива у храбрости

Централна прослава тим поводом организована је на Вирпазару, на којој је говорио предсједник државе, Мило Ђукановић. Како је саопштено из Службе за информисање предсједника, централну прославу организује Савез удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе и Општина Бар. Ђукановић је прије тога положити вијенац на споменик партизану борцу на Горици. Осим Ђукановића, у Вирпазару је говорити и предсједник СУБНОР-а Црне Горе, Зувдија Хоџић.

image

Централна церемонија(РТЦГ)

Након полагања вијенца минутом ћутања одата је почаст страдалима за слободу. Након тога уприличена је химна државе Црне Горе. Емитовани су и прилози о борби и страдању, посвећени палим црногорским родољубима.  Уприличена је и изведба црногорских народних пјесама,а приказане су и неке од традиционални игара.

ЛУЧА 13. ЈУЛА:

Предсједник државе Мило Ђукановић осврнуо се на значај овог датума за Црну Гору и истакао да као што с пуним правом мјесто прославе припада Вирпазару, многа би се мјеста кроз Црну Гора могла дичити историјским борбама.

Ђукановић је истакао да је 13. јул  бедем против прекрајања историје и путоказ за европску будућност.

-Без организованог дјеловања црногорских комуниста 13. јул би био као и други дан под окупацијом. Без утемељења је да је 13. јул био реакција на петровдански сабор. Узалудни су покушаји ревизије историје у Црној Гори-поручио је Ђукановић.

Он је  казао је да да ће се у мозаику слободарске Црне Горе, поред 13. јула 1878. и 1941. и свих славних партизанских битака, референфум 2006. године памтиће се као историјски подвиг наше генерације која је пушку замијенила оловком и по први пут на Балкану створила државу добила мирним, демократским путем.

- Ова три историјска знамења јединствено су преплетена у слављу и чине симбол црногорског неразрушивог националног поноса и црногорске постојаности - рекао је Ђукановић.

image

Мило Ђукановић(РТЦГ)

Истакао  je да се Црна Гора прије осам деценија, након што су прве пушке на Вирпазару најавиле масовни устанак широм Црне Горе, поново вратила на свјетску политичку мапу са које је, како је истакао, игром великих сила и уз братску крвомутњу била избрисана 1918, не само као држава већ и као географски појам.

Нагласио је  да за црногорског човјека нема унапријед изгубљених битака.

image

Централна церемонија(РТЦГ)

- Одбрана слободе и борба против окупатора сматрала се моралном обавезом и питањем части и човјечности. Такву обавезу и одговорност осјећао је велики број Црногораца 1941. - нагласио је он.

Додао је да  ако црногорску историју посматрамо у континуитету Тринаестојулски устанак је исказ карактера и свијести црогорског човјека.

image

Централна церемонија

- Неутемељена су тумачења да је 13. јул био спонтани покрет патриота. Луча 13. јула да обасја ново вријеме када фашизам диже главу у новом облику када се изједначавају хероји и злочинци. Нема помирења са тим идејама којих данаа има и у новој власти у Црној Гори. Црна Гора зна да је њена будућност европска-нагласио је Ђукановић.

Додао је да се под причом о помирењу сиjу се лажи, негираjу се злочин...Према његовим ријечима, ако црногорску историју посматрамо у континуитету Тринаестојулски устанак је исказ карактера и свијести црогорског човјека.

-13. јулу ће значај кроз године само расти- поручио је предсједник и додао да нема помирења с идејама ревизионизма и одлучно ћемо увијек бити против новог империјализма и фашизма.

image

Централна прослава (РТЦГ)

-Не колебајмо се зато што на нас атакују и што је судбина малих да нам ништа није дато. Морамо се изборити за квалитетан живот у нашој малој али стабилној и грађанској Црној Гори. Нек је вјечна Црна Гора-поручио је Ђукановић.

ЦРНА ГОРА И СЛОБОДА:

- Стојим поносан под црвеном заставом..  Поздрављам Вас у име оних који се питају шта су учинили за добро Црне Горе. И да је црна наша је. Док су се други борили за слободу, Црна Гора је бранила. Све што иде ми смо му наредни имамо и с кимЦрна Гора се никад није жалила на судбину..Црна Гора је вјечна, смрт фашизму, слобода народу-казао је између осталог предсједник СУБНОР-а Црне Горе, Зувдија Хоџић.

image

Зувдија Хоџић(РТЦГ)

Говорници и организатори ове церемоније на крају су поручили: "Нек је вјечна Црна Гора."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:43