POSLANICI KLUBA CRNO NA BIJELO / - FOTO: IVAN PETROVIĆ
12/12/2022 u 11:11 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Konatar: Glasanjem za sva četiri kandidata Ustavnog suda imamo rješenje situacije

Današnji dan i lijepa muzika mogu biti znak da Crne Gore zaista ima, ako izglasamo sudije US. Onda ima izbora, priznavanja izbora i dogovora, kazala je Jelušić

Očekuje nas jos jedna sjednica i jos jedan važan dan. To je glasanje za cetvoro sudija i upućujemo apel poslanicima da iskoristimo današnje glasanje i kompletiramo US. Mi ćemo glasati za sva četiri kandidata. Poštujemo preporuke partnera, najviših zvaničnika i Venecijanske komisije, kazao je potpredsjednik GP URA Miloš Konatar.

- Poziv predstavnicima opozicije da izaberemo sudije US, da glasamo za sva četiri kandidata i imaćemo dogovor za pet minuta oko zakona o predsjedniku i održavanju izbora. To je moj kolega Srdjan Pavićević i molio tokom pregovora, da glasaju za sudije. Ukoliko danas ne izaberemo sudije US, svaki poslanik ne glasa za ubrzanje evropskog puta Crne Gore, glasa za nastavak blokade i mi u tome nećemo ucestvovati - kazao je Konatar.

Svako će pokazati svoj odnos prema evropskoj agendi i preporukama Venecijanske komisije. Prema njihovim riječima, najvažnije pitanje je pitanje Ustavnog suda.

image

POSLANICI KLUBA CRNO NA BIJELO

- FOTO: IVAN PETROVIĆ

- Današnji dan i lijepa muzika mogu biti znak da Crne Gore zaista ima, ako izglasamo sudije US. Onda ima izbora, priznavanja izbora i dogovora. Od toga zavisi da li Crne Gore ima ili ucestvujemo u političkoj farsi. Jednim glasanjem za sudije US svi zahtjevi su prihvaćeni. Ako ne onda je čudno čemu se ovo pjeva - kazala je poslanica Božena Jelušić.

image

Božena Jelušić

- FOTO: IVAN PETROVIć

Poručujem gradjanima i poslanicima da izglasaju sudije US, jer je to kedini način da krenemo naprijed, kazala je potpredsjednica GP URA Suada Zoronjić.

image

Suada Zoronjić

- FOTO: IVAN PETROVIć

Uz Ustavni sud mogu se održati vanredni parlamentarni izbori. Mi smo tu da ispoštujemo stav Venecijanske komisije, dodala je Zoronjić.

Spletom okolnosti ja sam bio pregovarač na prethodnim sastancima. Javnost je bila prilično nemušto informisana. Sva tri sastanka protekla su u korektnoj atmosferi, ali na prvom sastanku su stavovi bili dosta rigidni. Suprotni tabori nisu imali neku tačku kompromisa i raspravu je prekinuo Nimanbegu sa interesantnim predlogom o koncentracionoj vladi , kazao je Pavićević.

- Opozicija traži prevremene izbore, dobijate ih od našeg kluba, iammo volju i da dogovorimo datum izbora, koji traže. Rekli smo da nećemo glasati za zakon o predsjedniku, a naš jedini zahtjev je da glasaju za sudije US. Tu se vidi neodlučnost u DPS-u. U nedelju se dešava ista stvar, ponavljamo istu priču. Prevremene izbore da, neizglasavanje zakona o predsjedniku da, samo ako glasamo za sudije US. Radunović je dao ponudu da glasamo za troje sudija, a da jedan bude iz manjinskih naroda. Htjeli smo sve da ispunimo što traže, a da oni izglasaju za sudije US i dobili smo odgovor da im to nije prihvatljivo - naveo je on.

On ističe da ne možemo da proglasimo izbore u Šavniku, u Podgorici, zbog toga što nemamo Ustavni sud.

- Šaljemo apel kompletnoj javnosti da obrate pažnju zašto ne mogu procesi da se odmrznu, zato što neko ne želi da pravosudje bude odmrznuto. Neko želi sukobe i radikalizaciju, a mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da do toga ne dodje - kazao je Pavićević.

Pozicam sve političke subjekte da budu odgovorni prema nečemu što je mir i stabilnost, da ne pozivamo na nasilje. Tokom jučerašnjeg dana smo vidjeli pozive pogotovo od DPS-a, kazao je Konatar odgovarajući na pitanja novinara.

- Umjesto da u institucijama sistema brane misljenje pozvali su gradjane da rade njihov posao. Neka protesti budu mirni i ne smije se ugroziti mir nijednim potezom, jer je to najvažnije. Zakon o predsjedniku je iznudjeno rješenje u odnosu na neustavno ponašanje predsjednika. Vjerujem da će ako skupština izglasa ovaj zakon Djukanović taj zakon i potpisati - dodao je.

On je još jednom pozvao sve  poslanike da ako zaista vjeruju u ono što pričaaju glasaju za sva četiri kandidata Ustavnog suda.

- Mi ćemo kao i do sada glasati za sva četiri kandidata i pozivam ih da izglasamo sudije Ustvnog suda, kompletiramo ga i imamo kompromis i dogovor za pet minuta -  poručio je Konatar.

Jelušić je istakla da ne pristaju na zamjenu teza.

Ako je ovo odbrana jednog čovjeka onda to nije odbrana ustavnosti, dodala je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 06:44