- илустрација / - илустрација
20/05/2021 u 20:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Пријем поводом Дана независности-Кривокапић: Стварамо државу окренуту ка свим грађанима

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић поручио је "за Црну Гору све, Црну Гору ни за шта"

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и предсједник Владе Здравко Kривокапић организовали су вечерас пријем поводом Дана независности Црне Горе који се обиљежава сјутра. Премијер  Кривокапић поручио је да "стварају државу за све грађане". Предсједник Скупштине Бечић казао је у свом говору "за Црну Гору све, Црну Гору ни за шта".

image
- Пријем поводом Дана независности

На  свечаности су присуствовалин бројни представници Владе, министри, као и вршилац дужности врховног државног тужиоца Ивица Станковић, и НБ-а Дејан Вукшић. Међу присутнима су и представници опозиционих партија: Дамир Шеховић, Иван Брајовић и Борис Мугоша...

Током пријема извођене су традиционалне црногорске пјесме и химна државе. На крају ове свечаности у сусрет сјутрашњем државном празнику уприличен је ватромет.

Ток пријема:

20.08

На самом почетки пријема изведна је химна Црне Горе. Топком пријема изводе се и црногорске традиционалне пјесме.

20.11

Говор премијера Здравка Кривокапића: ДРЖАВА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ

image

Здравко Кривокапић

- Здравко Кривокапић

-Људи се не разликују ни по одјелу ни по образовању, а посебно не по богадству. Основна разлика између нас је част и добра дјела. Након 15 година независности Црне Горе једно је сигурно, избрисан је знак једнакости између приватности и независности....Ми, остали, у очекивању горе будућности, садашњост, смо прихватили као премостиву могућност преживљавања. Пројектовали су стварност која се изскључиво одвијала у пројектовано политичком и парадржавним мрежама.Оно што је карактеристично односи се на родбинско-патриотске и партијске везе. Године након обнове државнсоти прошле су у негирању друштвене вриједности. Ми данас стварамо државу окренуту ка свим грађанима. Ја не могу а да не укажем на шест циљева: грађанско друштво базирано на демократији, европска Цrna Гора, економска и финансијска стабилност, социјална правда, борба против корупције и организованог криминала и дигитално друштво. Ово је само почетак како би се јасном визијом ове Владе створили бољи услови. Зацртали смо да будемо прва следећа званична чланица Европске уније. Чини ми се да смо битку са пандемијом довели на нивоу прихватљивости. Црна Гора ће сигурно бити најбоља под капом небеском. Црна Гора мора бити грађанска, демократска и еколошка држава- казао је између осталог у свом говору премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

20.29

Говор предсједника Скупштине Црне Горе, Алексе Бечића: ЗА ЦРНУ ГОРУ СВЕ, ЦРНУ ГОРУ НИ ЗА ШТА

image

Алекса Бечић

- Алекса Бечић

-Представља ми изузетну част што могу да вас поздравим у име највишег представничког и законодавног дома, поводом прославе 15 година од обнове независности Црне Горе. Поред 13. јула, када се ове године обиљежава велики јубилеј – 80 година од првог устанка против фашизма у тада поробљеној Европи, али и 143 године од Берлинског конгреса, на којем је Црна Гора добила државну независност, сјутрашњи дан, 21. мај, представља један од најзначајнијих датума у новијој историји Црне Горе, дан када је Црна Гора обновила своју независност.  На самом почетку, дозволите ми да истакнем да прослава једног од два најзначајнија државна празника не смије бити привилегија једне институције, једног субјекта, једне групе људи или пола Црне Горе. Зато што државу, као њен конститутивни елемент, не чини један човјек, једна група људи или пола становништва. Државу чине сви њени грађани, без обзира на било које њихово својство или припадност. Без обзира на то коју опцију су заокружили прије 15 година, на било ком референдуму или било кога на било којим изборима. Не може се на негацији, нетрпељивости или мржњи према било коме градити добро. Зато се Црна Гора воли само ако се воли цијела, ако се воли свака њена стопа од Улциња до Пљеваља, од Херцег Новог до Рожаја, сваки крај, свака општина, свака мјесна заједница, сваки кварт, свако село, ко год био власт, ко год губио или добијао на изборима. Свако другачије поимање – порука је подјела и свађа. Порука је раздора и тензија. Уосталом, порука је која не слави ни државност, ни независност Црне Горе, већ је потире и поништава. Помирење и слога, мултиетнички и мултивјерски склад, заједништво и суживот – једини су чувари наше државности и наше независности. Покушаји екстремизације прилика и уношења раздора међу грађане, наглашавање различитих национализама и њихово представљање као врхунског патриотизма, при чему она друга страна, неизоставно, бива издајничка – подрива и нашу државност и нашу независност- казао је Бечић.

Позвао је све грађане, без изузетка, да се сјутра радују и да прославе овај дан. Наравно, у адекватном, мањем броју, у складу са мјерама за сузбијање заразне болести КОВИД-19.

- Управо је здравствена криза изазвана коронавирусом, која је имала негативан утицај на цијели свијет, показала шта значи заједништво и хуманост, и емпатија и слога. Тај дух, који је наш народ красио кроз историју, имали смо прилике да најјасније видимо кроз пожртвованост и надљудске напоре у борби наших здравствених радника за сваки удисај и за сваки живот, којима и овом приликом, и са овог мјеста, још једном захваљујем у име свих вас. Захваљујемо им на пожртвовању, захваљујемо им на посвећености, захваљујемо им на перфектно организованом процесу вакцинације, захваљујемо им на томе што смо данас позитиван епидемиолошки примјер у Европи и што наступајућу туристичку сезону дочекујемо са много више оптимизма, него што смо очекивали. Уважене гошће и гости, драге грађанке и грађани, Црна Гора може бити успјешна, само као институционално  моћна, економски стабилна, правно сигурна, морално обновљена и грађански јака држава. То су најснажнији темељи њене вјечности. Грађански концепт је концепт без алтернативе, коцепт у који једино вјерујем и за који се свим срцем борим, јер помирена, хомогенизована и грађански јака Црна Гора је предуслов њеног опоравка. То је, након историјске и прве смјене власти на изборима у историји Црне Горе, најважнија степеница у демократском сазријевању коју морамо прескочити. У помирење морамо вјеровати, тај процес није лак, није брз и није једноставан, али сваког дана морамо по један камен уградити да би спојили све мостове наше црногорске различитости, које нијесу наша мана, наша несрећа и наша слабост, већ наша шанса, наша снага и наша предност, уколико схватимо и прихватимо да се будућност гради на побједама, заједништву и помирењу, а не подјелама, расколима и мржњи. Није нас економски скршила издаја, него пећински национализам. И драго ми је што су два предсједника двије државе то коначно схватила и ову кованицу научила. Добар сигнал за нови почетак. Само Црна Гора која посједује сва обиљежја из прокламације првог члана Устава – грађанска, демократска, еколошка и држава социјалне правде, заснована на владавини права – је јака Црна Гора. Само јака Црна Гора је независна Црна Гора. Све друго су варијације којима смо свједочили деценијама уназад, а које нијесу прихватљиве ни за наше грађане, ни за наше емеђународне партнере. Вјерујем да смо те лекције савладали. Уважене гошће и гости, драге грађанке и грађани,  Свим својим бићем вјерујем у Црну Гору као успјешну европску и евроатлантску државу. Сваки свој тренутак посвећујем раду на том пројекту, зато што вјерујем да ћемо у породици европских народа, заједно са сусједима, постати развијенији и просперитетнији дио свијета. То мјесто одавно заслужујемо-додао је Бечић.

Истиче да у наредном периоду ће подстицати и унапређивати добросусједску сарадњу, јер је то у интересу свих држава Западног Балкана и свих грађана са овог поднебља.

-Од сарадње, помоћи у интеграционим процесима, протока робе, људи, капитала – сви имамо користи. Од конфротација, негирања, нетрпељивости и националистичке политичке пропаганда – сви имамо штету. Позивам  вас и молим да се поштујемо, уважавамо и сарађујемо, јер ми ничије не тражимо, али своје не дамо; туђе поштујемо, али своје чувамо; ником ништа не дугујемо, а само народу Црне Горе служимо. Зато, реформе које ће убрзати наш европски пут немају алтернативу. Зато наш пут ка Европској унији нема алтернативу. Зато Црна Гора мора и може постати прва наредна чланица Европске уније! Зато, помиримо се и ујединимо се, јер Европа нас чека. Доста је више подјела на ваше, наше, њихове. Тражимо добро у људима. Поштујмо различитости. Дајмо најбољи дио себе за отаџбину. Жртвујмо се за Црну Гору. Служимо народу. Боримо се за сваког човјека, за већу плату, за већу пензију, за старачке накнаде, за дјечији додатак, за бесплатне уџбенике. Боримо се за наше ријеке, наше шуме, наша језера, наше обале,  наше море, наше животе. Боримо се да наша природа остане наша, црногорска, а не никада и никако тајкунска. Побиједимо криминал и подаништво, јер Црна Гора се никада није дала у ланце везати. Ако смо заједно, лако ћемо се одбранити. Ако буде затребало, спремни смо, јер је “славно за отаџбину мријети”. Мали су наши животи, али је велика и вјечна Црна Гора. За Црну Гору све, Црну Гору ни за шта, никада и никоме! Наша Црно Горо, наша мајко и наша отаџбино, срећан ти Дан независности!  Живјела Црна Гора-закључио је Бечић.

20.38

ПРЕДСЈЕДНИК ЂУКАНОВИЋ ПОСЛАО ТЕЛЕГРАМ

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић није могао присуствовати овом пријему због, како је навео одсуства.  Он је путем телеграма присутнима честитао Дан независности.

Же.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:52