/ Скупштина Црне Горе
26/05/2021 u 14:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(Видео) Ћеман: Мањински народи нису мана и слабост

Момо Копривица је поручио да институције треба да охрабре поштовање различитости и људских права

Деветог дана Четврте сједнице Првог редовног (прољећњег) засиједања у 2021. години посланици су завршили претрес Извјештаја о раду Фонда за заштиту и остваривање мањинских права за 2019. и 2020. годину као и Извјештаја о стању заштите личних података и стању у области приступа информацијама за 2019. и 2020. годину. Сједница ће бити настављена сјутра са почетком у 11:00 сати.

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Директор Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе Емир Дацић дао је допунско образложење извјештаја за 2019. и 2020.  Посланик Албин Ћеман истакао је да анализом извјештаја примјећује се да су конципирани на сличан начин и казао да поздравља активности које Фонд чини ради очувања препознатљивости мањинских народа.

- Мањински народи нису наша мана и слабост, него су богатство и снага. Осим тужилаштва не постоји заробљенија институција од Јавног сервиса- поручио је Ћеман.

Посланик Ервин Ибрахимовић казао је да је право на културу елементарно право и треба га сачувати и промовисати. Истакао је да имамо и злоупотребу културе у првацу сијања нетрпељивости према другоме народу. Поручио је да не смијемо угрожавати културу неког народа.

- Подржавајмо различитости као добро свих нас- рекао је он.

Посланик Валдимир Мартиновић казао је да РТЦГ како тврди, ради за службу ДПС-а и Мила Ђукановића те да је то сервис који не ради у корист грађана.

image
Ервин Ибрахимовић

- Овај извјештај је господине Дацићу најбољи примјер корупције... Подаци које сте нам дали најбоље показују какав је однос ове државе према Србима у овој земљи. Ово је шокантно. Подржали сте пројекте српског народа дупло мање у односу на друге. Онај ко вас буде наслиједио не смије да буде партијски чиновник- рекао је Марко Милачић додајући да је ријеч о класичној корупцији и да ово није грађански концепт државе.

Посланица Тамара Вујовић казала је да примјећује да извјештаји не посједују прецизније податке које би вољела да види. Сматара да би одговорно било за нереализоване пројекте тражити да се врати новац.

- Грађански концепт државе је да је сваки грађанин у првом плану- поручио је Миодраг Лекић.

Ибрахимовић је навео да када се мањине буду осјећале сигурно на овим просторима, засигурно ће нам бити отворена врата ЕУ и сви грађани треба да имају једнаке услове за живот. Момо Копривица је поручио да институције треба да охрабре поштовање различитости и људских права.

На реду је тачна дневног реда извјештај о стању заштите личних података и стању у области приступа информацијама за 2019. и 2020. годину.

- На кључним позицијама, у неким државним институцијама и агенцијама, и даље позиције имају неки најоданији кадрови бившег режима- казао је Јован Вучуровић.

Посланица Бранка Бошњак сматра да Агенциjа за заштиту личних података и слободан приступ информациjама је радила у корист бившег режима. Она ту агенцију види као, како је појаснила, да ради да се сакрије што више информација.

image
Бранка Бошњак

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 03:51