Алекса Бечић и Оливер Вархељи / - IGOR SLJIVANCANIN
28/09/2021 u 10:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вархељи: Циљ jе да до краjа мог мандата макар jедна држава Западног Балкана приступи ЕУ

Бечић jе напоменуо да Црна Гора високо вреднуjе недвосмислену подршку европскоj перспективи Западног Балкана, „коjу jе Европска униjа jош jедном потврдила и у свом предлогу нове методологиjе преговора“

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се са комесаром Европске униjе за сусjедство и проширење, Оливером Вархељиjем.

Осврнуврши се на посвећеност европских институциjа политици проширења, предсjедник црногорског парламента jе подсjетио да jе Црна Гора jедина земља кандидат коjа jе отворила сва преговарачка поглавља и три привремено затворила, те поручио да  пуноправно чланство у ЕУ остаjе стратешки циљ Црне Горе и опредјељење коjе нема алтернативу. Како jе нагласио, Црна Гора jе одлучна да доврши започете реформске процесе.

У том контексту, предсjедник Бечић jе напоменуо да Црна Гора високо вреднуjе недвосмислену подршку европскоj перспективи Западног Балкана, „коjу jе Европска униjа jош jедном потврдила и у свом предлогу нове методологиjе преговора“.

Изразивши очекивање да ће управо нова методологиjа дати додатни замах процесу приступања, предсjедник Бечић jе истакао да одлука да нови приступ буде усвоjен, у политичком смислу представља одраз спремности да, у интензивниjем диjалогу са ЕК и државама чланицама, „градимо процес и радимо на њему“.

Управо у свjетлу примjене Нове методологиjе за приступање ЕУ, Црна Гора, како jе оциjенио предсjедник црногорског парламента, има два снажна аргумента за политички диjалог на високом нивоу: jедина jе држава кандидат коjа има отворена сва поглавља преговора, и додатно,  од почетка преговора с ЕУ досљедно и благовремено се усклађуjемо са Заjедничком вањском и безбjедносном политиком ЕУ, што jе стратешки ориjентир  коjи у економском смислу ниjе био jедноставан за Црну Гору, али и  jасан показатељ геополитичке ориjентациjе, између осталог и као пуноправне чланице НАТО-а.

Наводећи да jе упознат са политичким и друштвеним дешавањима у Црноj Гори, комесар Европске униjе за сусjедство и проширење Оливер Вархељи jе поручио да подржава напоре Црне Горе у процесу приступања ЕУ.

Како jе комесар истакао, своj мандат jе започео са снажним циљем  да до краjа мандата „макар jедна чланица Западног Балкана доведе процес приступања Европскоj униjи до фазе финализациjе“.

Саговорници су се усагласили да jе потребно наставити са постизањем значаjних резултата на свим пољима, коjи ће у наjкраћем року обезбjедити Црноj Гори улазак у Европску униjу.

Састанак jе био прилика и да се предсjедник црногорског парламента захвали на свесрдноj помоћи ЕУ њених држава чланица у суочавању са посљедицама пандемиjе корона вируса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

07. maj 2024 09:33