Оливер Вархељи / - фото: Твитер, друштвене мреже
19/10/2021 u 16:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вархељи: Западни Балкан стратешки важан за ЕУ

Црна Гора jе отворила сва поглавља. Приоритет остаjе примjена привремених мjерила из поглавља коjе се односи на владавину права. Ниjедно поглавље се не може затворити док се то не примиjени, рекао jе Вархељи

Европска унија (ЕУ) ниjе комплетна без Западног Балкана и таj регион стратешки jе важан за Брисел, поручио jе европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Он jе на сjедници Одбора Европског парламента за вањске послове, на коjоj представља Пакет проширења за ову годину и извjештаjе Европске комисиjе (ЕК) о напретку земаља кандидата, казао да jе ЕК убиjеђена да Западни Балкан треба да буде дио ЕУ.

“Диjелимо историjу, вриjедности и исти континент. ЕУ ниjе комплетна без Западног Балкана и таj регион jе стратешки битан за Брисел”, рекао jе Вархељи.

Он jе подсjетио да су Црна Гора и Србиjа прихватиле да усвоjе измиjењену методологиjу што, како jе навео, показуjе њихову посвећеност.

„Црна Гора jе отворила сва поглавља. Приоритет остаjе примjена привремених мjерила из поглавља коjе се односи на владавину права. Ниjедно поглавље се не може затворити док се то не примиjени“, рекао jе Вархељи.

Према његовим риjечима, да би се то остварило Црна Гора мора да оствари даљи напредак у слободи изражавања и борби против корупциjе и организованог криминала.

Он jе додао да су на самиту ЕУ -Западни Балкан демонстрирали посвећеност ЕУ, и да jе самит послао важне поруке.

Извjестилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула казао jе да су на Западном Балкану направљени битни кораци, али да, у политичком смислу, прошла година ниjе била успjешна за политику проширења ЕУ.

„Учињено jе мало или нимало напретка у том смислу“, навео jе Пицула.

Он jе казао да jе забринут са успоравање интеграционих процеса у Црноj Гори.

„Нема прогреса у правосуђу. Сви смо свjесни да jе потребна квалификована већина, због тога треба сприjечити даљу полариациjу политичке сцене", рекао jе Пицула.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:50