Срдачна кохабитација Кривокапића и Ђукановића / -Влада ЦГ
25/06/2021 u 12:32 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Бламажа: Кохабитација или успјешно дипломатско понижавање Црне Горе

Недавно је порталу Дана из кабинета предсједника државе саопштено да су у току разговори Владе и његовог кабинета, а према посљедњима информацијама, та комуникација је сада пресељена на потпуно други терен и она ће, у сваком случају, како год да се разријеши овај проблем нанијети штету нашој држави

Како функционише кохабитација предсједника државе и извршне власти у Црној гори најбоље говори црногорска, али и нажалост, свјетска дипломатија, јер је још увијек актуелна прича о 11 црногорских амбасадора које Мило Ђукановић неће да именује, а Влада инсистира на њима.

Интересантно је да Ђукановић не пристаје на неке нове амбасадоре иако министар вањских послова Ђорђе Радуловић тврди да се у спољњој политици Црне Горе ништа није промијенило.

Недавно је порталу Дана из кабинета предсједника државе саопштено да су у току разговори Владе и његовог кабинета, а према посљедњима информацијама, та комуникација је сада пресељена на потпуно други терен и она ће, у сваком случају, како год да се разријеши овај проблем нанијети штету нашој држави.

Разговора о амабасадорима у Црној Гори више нема, а до недавно је разговарано о 18 кандидата од којих је 11 спорно за Ђукановића. Пошто разговори нису настављени Мило Ђукановић је обавијестио још 15. јуна надлежне у тим државама да не постоји сагласност власти које учествују у кохабитацији о предлогу кандидата који би Црну Гору представљали у тим државама.

У питању су амбасадорске позиције у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Кини, Мађарској, Сједињеним Америчким Државама (САД), Словенији, Србији, Светој столици, Шпанији, Уједињеним Арапским Емиратима и Европској унији.

- Комуникација са државама у које би Црна Гора требало да пошаље 11 амбасадора, чије именовање предсједник државе Мило Ђукановић није одобрио, одвија се у форми „интерних докумената“. Како је саопштено из Министарства вањских послова за Радио Слободна Европа, а то се предузима зарад „заштите интегритета особа које су у процедури добијања агремана“.

Истовремено, Ђукановић је позвао Владу да обустави или повуче захтјеве за агремане.

Истог дана ,15. јуна, из МВП су питали како су из кабинета предсједника могли информисати надлежне органе тих земаља о наименовањима која, како тврде нијесу ни разматрана на Влади и нијесу у формално-правној процедури.

У сваком случају, тешко је замислити како реагују представници држава који добијају писма, потпуно супротне садржине од Владе и од предсједника Црне Горе? Једноставно бламажа.

Оснивач црногорског Министарства иностраних послова у вријеме бивше Југославије и бивши шеф дипломатије Бранко Луковац оцјењује за РСЕ да је недопустиво да Министарство вањских послова усваја предлоге за 11 амбасадора, иако је Ђукановић већ саопштио да неће донијети указ за њихово постављење, нити им издати акредитивно писмо.

- Тражити агремане од земаља у које шаљемо те људе у оваквој ситуацији је довођење у заблуду тих земаља и свјесно изигравање повјерења. Да није било иницијативе предсједника који је те државе обавијестио да нема сагласја око кандидата, оне би дале агремане и касније схватиле да су преварене и обмануте - каже Луковац, упозоравајући да би то водило погоршању односа са тим државама.

На другој страни и у Министарству вањских послова имају доста разлога за смјену амбасадора и постављања нових, јер је до сада била пракса да амбасадори коју су блиски или члак чланови Демократске партије социјалиста покривају скоро 50 одсто мјеста у црногорским амбасадама. Министар Ђорђе Радуловић је у некиолико наврата најављивао да ће се са том праксом прекинути и најавио чишћење дипломатије од политичких личности.

Истовремено, као што смо рекли, Радуловић тврди да нема промјена спољње политике Црне Горе у односу на ону прије 30. августа прошле године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:21