Sa današnje sjednice / - SCREENSHOT YOUTUBE
08/05/2024 u 14:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Čarapić: DPS stao iza svih nepočinstava koja su njihovi funkcioneri radili

Iako je na dnevnom redu Skupštine Crne Gore više tačaka, otvorila se rasprava oko pitanja Rezolucije o Srebrenici i štrajka glađu bivšeg GST Milivoja Katnića.

Nakon žustre rasprave poslanika PES-a Vasilija Čarapića i DPS-ovog Andrije Nikolića data je pauza. Stejt department je danas demantovao da Sjedinjene Države posreduju u predaji dva amandmana Vlade Crne Gore na tekst rezolucije o Srebrenici, zbog čega su iz DPS-a optužili PES za iznošenje neistina na tu temu.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je u Skupštini da je DPS stao iza svih nepočinstava koja su njihovi funkcioneri radili. Naveo je da se ne boji prijetnji. 

- Niste se nikoga odrekli, vi stojite iza svih nedjela koja je vaša partija uradila ovim građanima. Ta nedjela se odnose i na krađu, i na policijsku represiju nad građanima i nad medijima. Vi nama nemate pravo da prebacujete bilo koju stvar - mi ne lažemo - kazao je Čarapić u Skupštini.

Kazao je da je DPS 30 godina dijelio narod, jer nisu imali program koji bi ponudili građanima.

- Sada smo vas pošteno pobijedili. Građani vide da Crna Gora nigdje nije pošla - kazao je Čarapić i poručio da PES pliva iznad tema koje dijele građane. Kazao je i da su funkcioneri DPS-a bili najveći teg državi u posljednjh 30 godina.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić odgovorio je Čarapiću da obrati pažnju na to kako se obraća poslanicima DPS-a.

- Povešćete ozbiljno računa, da ne bismo razgovarali drugačije - kazao je Nikolić, na šta je reagovala potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović i kazala da tu izjavu neko može da shvati kao prijetnju.

- Gospodine Čarapiću kažite građanima zašto ste ih slagali? Treba li da Vas podsjećam na javne šamare koje dobijete i prije ovog iz Stejt departmenta - kazao je Nikolić i doda da PES ćuti i na “pljuske iz Beograda”.

- Vi ste prebrzo došli u ovaj Parlament, da znate ne biste javno iznosili neistine. Vama ne pada na pamet da podnesete ostavku... Vi ste mali diktatori, koji ne žele da se sprovode zakoni i vi želite da ućutkate opoziciju, ali to neće moći - kazao je Nikolić.

Čarapić je odgovorio da nikada neće ustuknuti pred prijetnjama.

- Kad pričamo o lažima - ko je to lagao građane? Mi nismo obmanuli građane svi su imali uvid u naše amandmane i to je dio diplomatskih pregovora i to je standardna praksa, a vi od toga pokušavate da napravite spin i da nas nazovete lažovima - sram Vas bilo - kazao je Čarapić.

Iz DPS su Čarapiću poručili da “pazi kako se ponaša”.

Poslanik DPS-a Oskar Huter pomenuo je u Skupštini bivšeg GSP-a Milivoja Katnića i njegovo zdravstveno stanje i odluku da stupi i u štrajk glađu. Huter je kazao da svako ko se ogriješio o zakone treba da odgovara, ali treba da odgovara živ.

- Je li cilj ovdje da se sudi i presuđuje mrtvom čovjeku? Kad je to Crna Gora slavila mučenike i nad tuđom mukom likovala? To nije crnogorski, ni srpski, to nije ni ljudski. Moramo dozvoliti da se ona prava koja svako od nas ima, poštuju - kazao je Huter.

Kazao je i da ćutanje nije rješenje posebno kada je riječ o ljudskom životu.

- Pravo na život ima svako i dajte da zajednički apelujemo da se presudi ljudima, ali živim - rekao je Huter tokom zasijedanja Skupštine.

Poslanik NSD Slaven Radunović odgovorio da niko iz te političke grupacije ne želi zlo Katnić.

- Ja mu želim zdrav i dug život i priliku da pred sudom odgovara za sva svoja zlodjela. Ako treba svi mi iz DF-a davaćemo mu krv da ostane živ i zdrav, jer želimo da ga vidimo kada jednog dana bude odgovarao - kazao je Radunović.

Saopštio je i da su raniji štrajk glađu Andrije Mandića mnogi tada ismijavali.

- Sad on (Katnić) štrajkuje glađu kao što su radili mnogi drugi ljudi. To je legitimno, ali dajte da imamo iste aršine. Ja ga ne podržavam u ovome jer mu želim dug život - poručio je Radunović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč kazala je u Skupštini da poslanica PES-a Jelena Nedović treba da se izvini majkama Srebrenice u vezi sa izjavom o amandmanima na rezoluciju UN-a o Srebrenici i da u njima posreduje SAD.

- Objavljen je demanti "Stejt departmenta" i ovo je još jedan diplomatski šamar i skandal ove vladajuće većine odnosno PES-a. Da se izvini zbog toga što je premijer Spajić rekao da će naša država glasati za rezoluciju i svima nama poslanicima jer nemamo više nikakvo povjerenje u vezi sa onim što oni kažu i saopšte građanima Crne Gore - kaže Vuković Kuč.

Ona je kazala da je PES obmanuo crnogorsku javnost, ali i Stejt departmenta. “Ovo je laž i nema druge riječi... Vi ste izgovorili laž i to o kome o SAD”, poručila je Vuković Kuč.

Poslanica PES-a Jelena Nedović je kazala da je prvi put dio Parlamenta, ali da DPS stalno vraća priču na teme koje dijele građane.

- Svaki put kada uđemo u ovaj parlament mi od DPS-a slušamo o nacionalnim temama i onim temama u kojima su oni prvaci u plivanju - kazala je Nedović i dodala da je vrijeme majstorsko rešeto.

- Sačekajmo nekoliko dana i vidjećemo šta će da se desi. Njihovo pominjanje žrtava Srebrenice jeste način da im ne daju ni u miru da počivaju - odgovorila je Nedović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:28