Milo Đukanović / - TBS FORUM
08/10/2022 u 10:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Đukanović: Vlada pokušava da kupi vrijeme, svjesni da im ne odgovara da izađu na izbore

Ovakvo djelovanje, ocijenio je on, neodgovorno je prema Crnoj Gori.

Ušlo se u novu fazu borbe protiv crnogorske nezavisnosti, da se pokaže da je ona nefunkcionalna. Onaj ko je povukao onaj potez juče i smijenio direktora ANB-a Sava Kenteru doprinosi tom cilju, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na panelu To be secure foruma.

- Pored nervoze, vidimo kod premijera namjeru da se ovo stanje što dalje prodzuži. Ova vlada će pokušavati da kupi vrijeme za svoje trajanje jer su partije svjesne da su izgubile povjerenje parlamenta koje su imali samo 113 dana. Svjesni su da im ne odgovora da izađu na izbore, oni pokušavaju da pobjegnu od izbora i da produže ovo stanje, naveo je Đukanović.

Ovakvo djelovanje, ocijenio je on, neodgovorno je prema Crnoj Gori.

- Sa pozicije predsjednika i opozucuhe ću se zalagati za povratak prava građanima da oni odluče ko će upravljati državom. Krenućemo sa inicijativama u parlamentu da se skrati mandat, prvi pokušaj je propao. Ubijeđen sam da će nakon 23, oktobra se trenzvenije o povjerenju vladi razmisliti. Ne želim da prihvatim da se većina parlamentaraca ovako nemarno odnosi prema interesima države, dodao je on.

Đukanović je naveo i da je iznenada u elektronskoj proceduri smjenjen Kentera i da je tako odrađeno veoma važno pitanje.

- Ovo svjedoči o nervozi ljudi koji su o tome odlučivali. Dva aspekta te percepsije su sledeći. U Crnoj Gori i van nje ima onih koji ne žele da prihvate da je CG nezavisna, a ušli su u novu fazu borbe protiv Crne Gore. Velikosrpski nacionalizam tinja u odnosu na Crnu Goru, a svjedočimo i velikom razbukatavanju. Veliki su problem izjave i predsjednika Srbije kojima se velikosrpski nacionalizam razbuktava, naglasio je Đukanović.

On je naveo da u regionu imaju dva različita pogleda na budućnost.

- Imali smo izrazit euro-entuzijazam koji je podsticao zemlje regiona na pregnuće koje će nas učiniti dijelom EU. Imamo i one koji su za status kvo i koji misle da je EU trula civilizacija i da je bolje za Zapadni Balkan da ostane na balkanskim stranputicama, a da su cijelo vrijeme pod bezbjednosnim kišobranom Rusije.Ono što je loše da u mi zadnjih šest godina imamo zastoj, pa paralizu politike proširenja. Tamo gdje nema EU, ulaze drugi, kandidovale su se tri zemlje da zauzmu taj prostor, a najmaligniji je uticaj Rusije. Stanje na ZB je gore nego prije šest godina, a danas je manje onih koji vjeruju u blisku evropsku budućnost regiona. Čuo sam od premijera Sjeverne Makedonije i predsjednika Srbije da u tim zemljama politika Evropske unije ne bi imala dobar prolaz kod građana i da bi onaj koji bi se zalagao za evropsku budućnost tih zemalja izgubio izbore, naglasio je on.

Kako je dodao, rusko djelovanje ovdje je bilo veoma maligno i ugrozilo je evropske vrijednosti u ovom regionu.

- Prisustvujemo devastaciji Zapadnog Balkana i u narednom periodu će se morati oporavljati. Putin rado bira Zapadni Balkan za svoje djelovanje, djeluje uvjek sa istim receptom i na ovom prostoru podstiče nacionalističke politike, dodao je.

Đukanović je naveo i da griješi onaj koji misli da je Dejtonskim sporazumom sahranjen velikodržavni nacionalizam.

- Nacionalisti uvijek vrebaju i biraju svoju šansu. Velikosrpski nacionalisti misle da će uspjehom Rusije rasti i njihove šanse. Velikosrpski nacionalizam vuče i Albaniju u prirodnim granicama i obrnuto, kazao je Đukanović.

Raduje ga što Srbija i Albanija sarađjuju uspješno, ali im poručuje da se ne mogu bahatiti na račun Crne Gore.

Osim Đukanovića, na liderskom panelu je i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:46