Јевто Ераковић / - Јевто Ераковић
07/09/2021 u 15:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ераковић: Влада Здравка Кривокапића мора да падне

Поручује да је назвати грађане у мирном протесту терористима, насилним екстремистима и актерима државног удара је до сржи срамно

Потпредсједник ДПС-а Црне Горе Јевто Ераковић саопштио је да Влада Здравка Кривокапића мора да падне због онога што је чинила током цетињских протеста. Како је навео, ријеч је о дугом списку кршења Устава и закона.

- Свака од ставки на тој листи сама по себи довољна је за пад било којег кабинета у демократској земљи. Кривокапићева влада прекршила је све што се прекршити могло. Влада мора да падне зато што је гушење протеста било ограничавање Уставом гарантованог права на начин који не описују ни Устав, ни закони. Влада мора да падне јер реакција полиције није била сразмјерна циљу- саопштио је потпредсједник ДПС-а.

За разбијање мирног протеста Ераковић је истакао коришћење прекомјерне употребе силе, хемијских средстава и законом недозвољене гумене метке.

- Да би све оправдали слагали су да је Молотовљев коктел бачен на Дворски трг нешто прије 6 сати изјутра. Сама та лаж довољна је да Вада мора да оде.Влада мора да падне зато што, према вишеструким признањима актера, укључујући премијера, црногорске институције нијесу доносиле одлуке, него су оне доношене у неформалним центрима моћи”, рекао је он додајући да је за њихов рачун, тих неформалних центара моћи, инструментализовани су били и црногорска полиција и црногорска војска- истакао је он.

Он сматра да Влада мора да падне и због тога што не схвата да не постоји хијерархија људских права по којој је право на слободу вјероисповијести испред права другог на слободу изражавања и мирног окупљања.

- Влада мора да падне и зато што није спремна, нити способно да заштити вјерска права Црногораца. Она не постоје. Зато што није способна да штити Устав и спроводи законе. Ова Влада мора да падне. Није више само политичко питање него и безбједносно питање, питање које се тиче и стабилности региона. Једина истина коју ових дана понављају носиоци државних функција јесте кад кажу да ДПС жели да их скине са власти. То је тачно. То нам је приоритет. Због опасности коју ова власт представља за ову земљу и регион. Али, нити смо, нити ћемо, то цинити недозвољеним и недемократским средствима. Никада и ни по коју цијену- казао је Ераковић.

Поручује да је назвати грађане у мирном протесту  терористима, насилним екстремистима и актерима државног удара не само да је лажно оптуживање, него је до сржи срамно.

- ДПС није организатор цетињског протеста. Нити бисмо се стидјели, нити би скривали да јесмо. Овај протест на својим леђима, у сваком смислу, изнијели су грађани Цетиња и они који су на Цетиње у та два дана дошли”, истакао је Ераковић. Неки од њих никада нијесу гласали ДПС, да су неки од њих гласали УРУ, која чини власт и да је све те људе власт лажно оптужила за насилни екстремизам и тероризам.Ми смо, сасвим супротно, поџали мирни протест, учествовали смо, били смо и остајемо ту. И на сваком мјесту гдје се бране вриједности као сто су слобода, независност, поштовање различитости и антифашизам. Да би те вриједности које, без сумње подржава, огромна већина грађана различитих политичких опредјељења, да би, дакле, те вриједности одбранили - ова Влада мора да падне- закључио је у свом обраћању потпредсједник ДПС-а др Јевто Ераковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 12:29