FOTO: SKRINŠOT / - FOTO: SKRINŠOT
23/10/2024 u 12:42 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Milatović: Vlada što prije da predloži ambasadora Crne Gore pri NATO-u

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Vlada mora što prije da predloži ambasadora Crne Gore pri NATO-u.

On je to naveo na pitanje novinara nakon sastanka sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Milatović je zahvalio na podršci koju je ta zemlja pružila Crnoj Gori i dodao da kao NATO saveznici dijele iste vrijednosti. Johanis je kazao da je zajednička budućnost u EU.

- Danas mi je izuzetna čast da ugostim predsjednika Rumunije, Klausa Johanisa, i ovom prilikom želim da izrazim svoje iskreno zadovoljstvo povodom posjete Crnoj Gori, samo nekoliko mjeseci nakon moje zvanične posjete Bukureštu. Ova posjeta je od velikog značaja jer predstavlja prvu zvaničnu posjetu rumunskog predsjednika Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, što je snažan znak prijateljstva međusobnog povjerenja i partnerstva između naših zemalja - kazao je Milatović.

 

- Visoko cijenimo kontinuiranu podršku Rumunije našim evropskim integracijama i zalaganje za politiku proširenja EU. Vaša podrška nam daje dodatni podstrek na našem putu ka članstvu, s ciljem da postanemo 28. članica do 2028. godine. Želim da se zahvalim ministarki spoljnih poslova Rumunije što u ime Vlade Rumunije daje snažan doprinos ovoj temi. Zahvaljujući partnerstvima sa prijateljskim zemljama poput Rumunije, Crna Gora je odlučno krenula putem reformi, dijeleći viziju ujedinjene, sigurne i prosperitetne Evrope - poručio je on.

Dodao je: "Predsjednik Johanis mi neće zamjeriti ako pomenem ono što mi je rekao tokom mog boravka u Rumuniji: “Ne nastaviti sa procesom proširenja bila bi velika strateška greška EU”".

- U potpunosti se slažem s ovom procjenom i smatram da, ako iko zaista razumije složenost geopolitike i potencijalne prijetnje koje ona nosi, onda su to naši prijatelji iz Rumunije. Rumunija je, uprkos zahtjevnom i osjetljivom geopolitičkom položaju, uspjela da izvuče maksimum iz ponuđenih prilika i iskoristi ogroman potencijal svog naroda, gradeći snažnu državu u istočnom dijelu Evropske unije. Predsjedniče Johanis, dozvolite mi da izrazim svoje duboko poštovanje prema impresivnom napretku koji ste ostvarili. Rumunija je u trenutku ulaska u EU bila na nivou 40% u odnosu na prosječan životni standard EU, a danas je Rumunije iznad 80% prosječnog standarda EU. Vaši uspjesi su zaista motivacija ne samo za Crnu Goru, već i za sve zemlje regiona. Ono što je posebno važno jeste kako uspijevate da balansirate očuvanje bogate tradicije i kulturne specifičnosti Rumunije, istovremeno čuvajući i jačajući suverenitet, ne samo vaše zemlje, već i cijele Evropske unije i zato kao NATO saveznica zahvaljemo na tome - naveo je Milatović.

Milatović o smjeni Lazarevića: Komisija potvrdila neispravnost odluka ministra odbrane, on je samo predlagač

Kako je kazao, kada  je riječ o ekonomskoj saradnji, vjeruje da je pred nama velika šansa. Iako je trenutna trgovinska razmjena ispod nivoa potencijala, posebno u sferi investicija i turizma, uvjeren sam da možemo otvoriti nova poglavlja u našim ekonomskim odnosima.

- Direktne strane investicije i zajednički projekti su način da dodatno povežemo naše ekonomije i ojačamo veze između naših naroda.Kao NATO saveznici, dijelimo zajedničke vrijednosti sigurnosti i stabilnosti. Želim da se ovom prilikom zahvalim predsjedniku Johanisu što je snažno podržavao naš ulazak u NATO 2017. godine. Rumunija je, kroz svoje dvodecenijsko članstvo, pokazala posvećenost očuvanju mira i stabilnosti na našem evropskom kontinentu. Crna Gora ostaje čvrsto posvećena ovim ciljevima, podržavajući Alijansu i principe kolektivne bezbjednosti na kojima ona počiva - ističe predjsenik.

Dodaje da u vremenu kada su solidarnost i povjerenje ključni, uvjere je da će odnosi između Crne Gore i Rumunije nastaviti da se razvijaju u duhu prijateljstva, međusobnog poštovanja i saradnje.

- Još jednom, želim da zahvalim predsjedniku Johanisu na njegovoj posjeti i da naglasim – Crna Gora vas uvijek dočekuje raširenih ruku - poručio je Milatović

Predsjednik Rumunije Klaus Johanis u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Johanis je, između ostalog, kazao da će se podrška njegove zemlje Crnoj Gori nastaviti.

- Uvjeravam vas da će se podrška Rumunije nastaviti. Dogovorili smo se da podržimo jače prisustvo rumunskih kompanija u Crnoj Gori -  naveo je između ostalog Johanis.

Dodao je da je dogovoreno i jačanje saradnje u više oblasti koje bi građanima donijele više koristi.

Naveo da su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu i negativnim posledicama invazije Rusije na Ukrajinu.

- Mnogo nam je važno da izgradimo zajednički prostor otporan na dezinformacije i neprijateljske propagandne kampanje ruske federacije. Našem regionu su potrebne zemlje sa čvrstom demokratijom - poručio je predsjednik Rumunije i dodao da je zajednička budućnost u Evropskoj porodici.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

23. oktobar 2024 14:53