Danijel Živković / - DPS
12/01/2023 u 12:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Živković: Cilj da izaberemo četvoro sudija i što prije dogovorimo datum vanrednih izbora

On je uputio poziv svim parlamentarnim strankama da postignu dogovor o izboru sudija Ustavnog suda

U interesu države je da ima funkcionalne institucije i stoga je cilj da izaberemo četvoro sudija i stavimo tačku na ovaj proces, kazao je na konferenciji za medije Danijel Živković, šef Kluba poslanika DPS Crne Gore. 

On je uputio poziv svim parlamentarnim strankama da postignu dogovor o izboru sudija Ustavnog suda.

- DPS poziva sve subjekte na odgovoran odnos oko izbora sudija Ustavnog suda. Danas nam je potreban dijalog, a DPS će se ponašati odgovorno kako bismo osposobili ovu instituciju i kako bi došli do izbora nakon kojih ćemo dobiti odgovornu vlast, naveo je Živković.

Kako je istakao, Crna Gora je u ovom procesu prethodne dvije i po godine pokazala da je imala dvije neodgovorne vlasti.

- I dobro je što smo došli do momenta kada se ovo može riješiti samo parlamentarnim izborima. DPS će se kao i svaki put do sada ponašati odgovorno, naveo je Živković.

Između ostalog, kazao je da se do sada nije uvjerio da DF može poštovati koje je DPS utemeljio.

Ocijenio je da je Crna Gora nefunkcionalan sistem, te da je očigledno da je tokom pregovora oko Vlade Miodraga Lekića izgubljeno dragocjeno vrijeme.

- Neophodno je da se dogovorimo oko datuma održavanja vanrednih izbora, mislimo da je tu potrebno obaviti konsultacije na najvećem nivou unutar političkih subjekata, istakao je Živković.

U odnosu na inicijative za razrješenje predsjednika opština i skupština opština koji su bili u Beogradu kazao je da u DPS-u smatraju da takvi ljudi ne mogu obavljati tako značajne funkcije u Crnoj Gori.

- Radi se o ljudima koji primaju plate uz budžeta Crne Gore, a kažu da Crna Gora nije njihova matica. Korisno bi bilo da podnesu ostavke. To bi bio moralan čin, a pošto ne žele onda da čujemo kakav je stav njihovih koalicionih partnera o tome, naveo je on.

Na pitanje da li DPS namjerava da podnese inicijativu o skraćenju mandata Skupštini odgovorio je da je predsjednik države tu mogućnost iskoristio i da smatra da bi sada bilo najsvrsishodnije da sada izvršna vlast postupi odgovorno i podnese inicijativu nakon što joj je izglasano nepovjerenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 20:54