Зграда СО Будва / - Зграда СО Будва
31/03/2022 u 22:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада распустила Скупштину општине Будва

Цијенећи разлоге за доношење ове одлуке предложено је да одлука ступа на снагу даном објављивања у „Службеном листу Црне Горе“

Влада је распустила Скупштину оштине Будва, а њену функцију до конституисања вршиће Одбор повјереника.

- Одбор ће чинити Соња Вукићевић, дипл. машински инжењер, грађанка Будве, Мишко Рађеновић, др доцент у туризму, грађанин Будве, Саша Унчанин, запослени у локалној администрацији, Снежана Мугоша, представница Министарства финансија и социјалног старања,  Радмила Лаиновић, представница Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма - наводи се у Одлуци Владе

Ова одлука ступа на снагу даном објављивања у „Службеном листу Црне Горе”.

 - Одредбама члана 185 Закона о локалној самоуправи прописано је да ће Влада Црне Горе, у случају када скупштина општине дуже од шест мјесеци не одржава сједнице, не извршава одлуке надлежних судова или не извршава законом утврдене обавезе чиме се онемогућава остваривање права грађана или наноси знатна материјална штета, упозорити скупштину да, у одређеном року, обезбиједи остваривање својих функција, односно изврши законом утврђене обавезе - наводи се у образложењу одлуке.

image

Одлука Владе

- Одлука Владе

Како додају, на основу наведеног овлашћења, а будући да Скупштина општине Будва не врши своју функцију већ дужи временски период (посљедња 8. сједница СО Будва окончана 29. јула 2021. године), чиме се нарушавају интереси грађана на подручју ове општине, Влада Црне Горе је, на сједници од 3. марта, донијела Одлуку о упозорењу Скупштини општине Будва која је објављена у „Службеном листу Црне Горе”, 11.марта.

Појаснили су да је овом одлуком Скупштина општине Будва је упозорена да у року од десет дана одржи сједницу Скупштине, с тим да се рок рачуна од дана објављивања наведене Одлуке у „Службеном листу Црне Горе”.

- Имајући у виду да, и након упозорења од стране Владе, Скупштина општине Будва није одржала сједницу, односно није обезбиједила остваривање својих функција и вршење законом утврдених обавеза, чиме је доведено у питање остваривање права грађана, на предлог Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, Влада је оцијенила да су се стекли услови из члана 185 став 2 Закона о локалној самоуправи, којим је прописано да ће Влада, на предлог Министарства распустити скупштину општине ако у одређеном року не успостави обављање својих функција, односно не изврши законом утврђене обавезе - каже се у образложењу Владе.

Функцију Скупштине општине Будва, до њеног конституисања, сагласно члану 185 став 3 Закона о локалној самоуправи, вршиће Одбор повјереника који је именовала Влада. Цијенећи разлоге за доношење ове одлуке предложено је да одлука ступа на снагу даном објављивања у „Службеном листу Црне Горе“.

Подсјетимо, предсједник Скупштине Будва Крсто Радовић је 14. марта и званично је поднио оставку на ту функцију, истичући да није вјеровао да ће доћи у ову позицију.

Очекивао је да ће успјети да постигну неки, макар и привремени компромис са предсједником Општине Марком Царевићем, али нажалост то се није десило.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

06. maj 2024 13:35