Maja Vučelić / -FOTO: Dan
08/08/2024 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vučelić: Izvještaj GREKO govori o ozbiljnom propustu

Izvještaj Grupe država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) govori o ozbiljnom propustu u naporima crnogorskih organa da se pobijedi korupcija, saopštila je poslanica CIVIS-a Maja Vučelić.

Ona je rekla da je razočarana i zabrinuta zbog neuspjeha Crne Gore da adekvatno ispuni preporuke koje je izdao GRECO.

Kako je navela Vučelić, izvještaj pokazuje da su od 22 preporuke, svega tri ispunjene u posljednjih 18 mjeseci.

- Ova činjenica jasno govori o ozbiljnom propustu u našim naporima da pobjeđujemo korupciju svakoga dana - navela je Vučelić u saopštenju.

Prema njenim riječima, sve što je urađeno u oblasti borbe protiv korupcije u Crnoj Gori, učinjeno je zbog spoljnjih pritisaka i uslova postavljenih prije svega od GRECO i Evropske unije (EU).

- Neprihvatljivo je da smo dozvolili da tako malo bude urađeno i to uprkos jasnim smjernicama i rokovima. To je direktan pokazatelj lošeg rada Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i njenog rukovodstva, koje nije htjelo da odgovori na izazove i zahtjeve koji su pred njih postavljeni - rekla je Vučelić.

Ona je pozvala novi Savjet ASK da odmah preuzme odgovornost.

- Jedan od ključnih zadataka novog Savjeta i Agencije mora biti stvaranje uslova za ispunjenje svih preostalih preporuka u narednih 14 mjeseci. Naša budućnost kao uspješne i pravno uređene države zavisi od naše sposobnosti da pobjeđujemo korupciju - navela je Vučelić.

ASK: Izvještaj GRECO zeleno svijetlo Crnoj Gori da nastavi reforme

Ona je kazala da su uzroci neuspjeha mnogobroji, ali da je na prvom mjestu “skandalozno loš rad ASK, kojom rukovode direktorica i njen pomoćnik”.

- Oni su radili na tome da ASK ostane vjetrokaz koji se okreće u skladu sa političkim pritiscima i korupcijskim vjetrom bivšeg režima koji još uvijek duva našom zemljom - rekla je Vučelić.

Kako je dodala, ASK i njegovo rukovodstvo su posljednja odbrana bivšeg režima.

- To je neprihvatljivo i zahtjeva hitno i odlučno djelovanje prvo Savjeta ASK, a onda i parlamenta Crne Gore - rekla je Vučelić.

Ona je apelovala na Vladu da uradi svoj dio posla u ispunjavanju preporuka GRECO-a, posebno onih koje se tiču bezbjednosnog sektora.

To je, prema riječima Vučelić, ključno za očuvanje integriteta Crne Gore i zaštitu građana od korupcije.

- Vjerujem da ćemo svi nastaviti da se borimo za transparentnost, odgovornost i pravičnost u svim aspektima državnog upravljanja - kazala je Vučelić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 15:08